• OBJAVLJENO: 26.05.2012.
Obilježena godišnjica pružanja otpora i Dan mjesne zajednice Faočići
Bitka za Crvene stijene jedna od presudnih bitki u odbrani ovog prostora

 

U mjesnoj zajednici Faočići, u sklopu manifestacije „Dani otpora“, danas je obilježena 20. godišnjica od pružanja otpora agresoru i bitka za Crvene stijene. Ujedno, stanovnici sa ovog područja  obilježili su i Dan mjesne zajednice. Obilježavanju ovog veoma značajnog datuma za historijsku odbranu ovih prostora prisustvovali su zvaničnici BPK i općine Goražde, a prigodnim govorom obratio se ministar za boračka pitanja Dževad Adžem.

Bitka za Crvene stijene jedna je od presudnih za odbranu slobodnih dijelova BiH na Drini,  a veliki doprinos dali su borci III čete 1.bataljona 1. Drinske udarne brigade, što u prilog govori činjenica da ova mjesna zajednica ima veliki broj branitelja koji su odlikovani najvećim ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“, a mnogi od njih dali su i svoje živote .

U okviru programa obilježavanja,  predstavnici Savjeta mjesne zajednice Faočići  dodijelili su zahvalnice za doprinos u  razvoju  ove mjesne zajednice. Zahvalnice su dodijeljene premijeru BPK Goražde Emiru Fraštu, ministru za boračka pitanja Dževadu Adžemu, načelniku općine Goražde Muhamedu Ramoviću te posthumno, rahmetli Mehu Hubjeru koji je obavljao funkciju pomoćnika načelnika za Civilnu zaštitu i mjesne zajednice, a koji je nedavno tragično nastradao u jednoj od mnogobrojnih akcija spašavanja ljudi i materijalnih dobara.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.