• OBJAVLJENO: 29.04.2008.
Utvrđen program manifestacije „Dani otpora“ na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Četvrti maj, zvaničan početak manifestacije „Dani otpora“

Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 Bosansko-podrinjskog kantona Goražde završio je sa pripremama za održavanje manifestacije „Dani otpora“, koja prema Kalendaru značajnih događaja i datuma počinje 04.maja na godišnjicu agresije na Goražde i završava se krajem tog mjeseca, u okviru kojeg se nizom prigodnih svečanosti obilježavaju značajni datumi formiranja prvih brigada Armije BiH na ovom prostoru i ostali datumi značajni za dane herojske odbrane ovog grada.

Program manifestacije „Dani otpora“utvrđen je 24.aprila 2008.godine na proširenoj sjednici ovog Odbora kojoj su prisustvovali svi zainteresovani subjekti koji su aplicirali na Javni poziv za obilježavanje ovog datuma, a postaće punovažan nakon što ga usvoji Vlada BPK-a Goražde.

Zvaničan početak manifestacije „Dani otpora“ je 04.maja, kada će se položiti cvijeće na spomen obilježje u Višegradskoj ulici i odati dužna počast braniocima koji su svoje živote dali za slobodu Goražda i BiH.

O slavnim majskim danima odbrane od agresora i o formiranju prvih brigada Armije BiH na ovom prostoru, uz prigodan kulturno-umjetnički program, govoriće se i na svečanoj akademiji u Velikoj Sali Centra za kulturu, u ponedjeljak, 05.maja 2008.godine.

Na tradicionalnom maršu pod nazivom „Tragom drinskih brigada“ 11. maja 2008.godine trebalo bi se okupiti preko 500 učesnika, planinara i izviđača sa prostora cijelog Kantona. Pored prigodnih obilježavanja godišnjica formiranja 1., 31. i 43. Drinske brigade, kao i drugih brigada Armije R BiH na ovom prostoru, Goraždani će se u maju prisjetiti i legendarnog komandanta 1. Drinske brigade rahmetli Zaima Imamovića, na tradicionalnom narodnom zboru u Zaimovom Dolu, te obilježiti 9. maj –Dan pobjede nad fašizmom.

U ovom mjesecu družiće se i goraždanski „Zlatni ljiljani“, na kantonalnom i federalnom druženju.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.