• OBJAVLJENO: 27.05.2012.
Obilježena 20.godišnjica od formiranja 43. Drinske udarne brigade
Bivši saborci nakon 16 godina ponovo u stroju

 

Na spomen obilježju Goražde „Grad heroj svojim braniocima“ danas je postrojavanjem jedinica 43. Drinske udarne brigade započelo obilježavanje 20.godišnjice od formiranja ove brigade. Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata je dužna počast braniocima koji su svoje živote dali za odbranu našeg grada. Svečanom postojavanju jedinica prisustvovali su najveći zvaničnici Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde, predstavnici boračkih udruženja te brojni prijatelji i gosti koji su željeli uveličati ovaj skup i biti dio ovog značajnog datuma.

O formiranju 43. Drinske udarne brigade, jedinice koja je sa ostalim jedinicama činila značajnu respektabilnu vojnu silu na ovim prostorima, govorio je nekadašnji načelnik Štaba Teritorijalne odbrane Husnija Hrapo podsjećajući na golgotu kroz koju je prošlo stanovništvo našeg grada, ali i susjednih općina u periodu napada agresora na naše područje.

 „Formirana je u vrlo teškim ratnim uslovima od boraca iz Goražda i susjednih opština te je u toku rata vodila nebrojene teške i slavne bitke za odbranu grada i golih života. Nedostatak naoružanja i artiljerije nadoknađivala je herojskom borbom i odlučnošću, iskazujući nadčovječanske napore i nesalomljivi moral . Za oslobođenje Goražda vodila je mnoge bitke, a jedna od najznačajnih jesu ofanzivna dejstva od 14-18. septembra 1992.godine kada je oslobođeno Goražde. Mnogi borci ove brigade dali su svoje živote, herojski su se borili izvršavajući borbene zadatke, iskazujući hrabrost i patriotizam, znajući da se bore za pravdu, da se brane od agresije. Nažalost, uspjesi ove brigade zapostavljaju se od nekih elemenata, a tako i od onih koji po funkciji treba da budu najodgovorniji . Kako drugačije objasniti propuste pri dodjeli priznanja i obilježavanja značajnijih datuma da se ova brigada ne pomene. Poručujem borcima ove brigade da nastave slavne tradicije i da u budućnosti nikome ne dozvole lažno predstavljanje i omalovažavanje njihove herojske borbe“-poruka je nekadašnjeg načelnika Štaba Teritorijalne odbrane Husnije Hrapa.

Prvi komandant 43. Drinske udarne brigade Amir Reko ovom prilikom govorio je o herojima koji su stali u odbranu našeg grada, koji je sa svih vojnih aspekata bilo nemoguće odbraniti od naoružanog agresora,  ali uprkos nedostatku naoružanja, naši borci svojom hrabrošću to su uspjeli , ne žaleći i ono najvažnije- svoje živote.

„  Naše današnje druženje neuporedivo bi bilo radosnije da su sa nama i svi naši saborci sa kojima smo 1992.godine pristupili organiziranju naroda Podrinja za odbranu od agresije i genocida, ali naši pali borci žive i dalje u našim sjećanjima kao neprežaljeni heroji koji su junačkim podvizima i žrtvovanjem vlastitih života omogućili nama da danas živimo u slobodi i dostojanstvu“-kazao je prvi komandant 43. Drinske udarne brigade Amir Reko.

Bivšim borcima, sada veteranima 43. Drinske udarne brigade, obratio se i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto koji je i sam u tom periodu radeći u Ratnoj bolnici spašavao ljudske živote.

„Čast mi je da vam se mogu obratiti da možda kažem ono što nije rečeno, a to je  da smo bili 1.500 dana izolovani, bili bez vode, stuje, hrane , oružja i pružali natčovječanski otpor. To u malom izgleda za 43. Drinsku udarnu brigadu, koja je bila spojena sa ostatkom ovih prostora preko dva mosta koja nisu bila u potpunoj kontoli , da su u njenim granicama bile sve najteže i najosjetljivije izbjeglice u sklopu „Crvenog krsta“, izbjeglice koje su bile u sportskoj dvorani , da je bolnica čitavo vrijeme bila u tim prostorima , da su okruženja bila na vratima i da se to širilo i raslo. Žrtve koje su to iznijele ili davale vama snagu u tom periodu, onih 195 saboraca, 600 ranjenih, sami govore o tome. U najvećem postotku tu je bilo mladih. Sjetite se onih koji su trčeći kroz travu pokušavali zaustaviti tenkove i kako smo svi mi izrastali. To je iskustvo koje bih ja od vas trebao da prenesem u obavljanju ovog zadatka koji ja sada obavljam, da ovaj kanton bude prepoznatljiviji i bolji, a to iskustvo će mi biti voditelj na tom putu. Zahvaljujem se borcima iz Čajniča na njihovom izuzetnom doprinosu – istaknuo je ovom prilikom premijer BPK Goražde Emir Frašto. 

Nakon svečanog postojavanja, na šehidskom mezarju Kolijevke položeno je cvijeće i proučeni Ja-sini, a potom obiđena i mezarja u Zupčićima. U nastavku programa, bivši pripadnici 43.Drinske udarne brigade Armije BiH nastavili su druženje na obali rijeke Drine na zajedničkom ručku, na izletištu Zupčići.

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.