• OBJAVLJENO: 07.05.2008.
Započela manifestacija „Dani otpora“ u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

Sjećanje na dane herojske odbrane

Prije 16 godina, 04.maja 1992.godine u ranim jutarnjim satima, kada je većina građana žurila prema svojim radnim mjestima prve agersorske granate pale su na Goražde. Od tog dana pa do Dejtonskog sporazuma, ovaj grad i njegovi stanovnici, u blokadi, bez struje, vode, hrane i bilo kakvih komunikacija, borili su se protiv neviđene agresije i iz te borbe izašli kao pobjednici. Zahvaljujući ogromnoj hrabrosti i nepokolebljivom duhu njegovih branilaca, grad Goražde ostao je nepokoren grad i grad heroj.

Na dan kada je napadnut ovaj grad, delegacije kantonalne i općinskih vlasti, goraždanskog muftijstva, boračkih udruženja i djece iz Sarajeva i Goražda, učesnika košarkaškog kadetskog turnira, položile su cvijeće na spomen obilježje „Goražde-grad heroj svojim braniocima“, čime je započela manifestacija pod nazivom „Dani otpora“ u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, koja će trajati do kraja mjeseca , a u sklopu koje će biti obilježeni značajni datumi herojske odbrane ovog grada i godišnjice formiranja prvih brigada Armije BiH u Podrinju.

Manifestaciju „Dani otpora“ proglasio je otvorenom ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Goražde Admir Pozderović, koji je tom prilikom kazao:
„Goloruki narod napala je četvrta vojna sila u Evropi, sila koja je raspolagala avionima i tenkovima, dok je među ovim zgradama u dolini Drine bila raja u patikama. Za 3,5 godine grad koji je umire pretvorio se u grad heroj.“

O ovom datumu i herojskoj odbrani Goražda govorio je i jedan od ratnih izvještača sa ovog prostora i aktuelni načelnik općine Goražde prof. Mustafa Kurtović.

U nedjelju, 04.maja, u goraždanskoj mjesnoj zajednici Hubjeri, prijemom za borce i porodice šehida, obilaskom šehidskih mezarja, te prigodnim programom, obilježena je 16. godišnjica pružanja otpora agresoru na ovom prostoru.

U sklopu manifestacije „Dani otpora“, u ponedjeljak, 05.maja organizovan je prijem za predstavnike boračkih udruženja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 i II svjetskog rata. Čestitke i priznanje borcima na herojskoj borbi protiv fašizma, uputili su Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović i ministar za boračka pitanja Admir Pozderović, a razgovarano je i o svakodnevnim problemima s kojima se susreću boračke organizacije, kao i o prijedlozima na poboljšanju programa ove manifestacije i Kalendara značajnih datuma i događaja. Nedopustivo je da se iz godinu u godinu smanjuje prisustvo ljudi na ovakvim sadržajima i zainteresovanost građana za obilježavanje značajnih datuma iz starije i bliske prošlosti, konstatovano je ovom prilikom. Dogovoreno je da boračka udruženja Odboru za obilježavanje značajnih datuma i događaja ponude svoje prijedloge kako bi se pronašao model prihvatljiv za sve, a posebno onaj koji će animirati što više mladih.

Na svečanoj akademiji, koja je održana isti dan u sali Centra za kulturu, sjećanja na majske dane otpora evocirao je komandant Štaba Teritorijalne odbrane Goražda pukovnik Husnija Hrapo i direktor Ratne bolnice, aktuelni predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde prim.dr. Alija Begović. Prigodna obraćanja, tim povodom, imali su i Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović, te najviši zvaničnici općina u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.