• OBJAVLJENO: 31.05.2012.
Sastanak predstavnika Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa federalnim premijerom
Podrška Vlade Federacije razvojnim projektima kantona

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto i resorni ministri finansija, privrede, unutrašnjih poslova i obrazovanja sastali su se danas u Sarajevu sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem. Sastanku u kabinetu premijera prisustvovao je i federalni ministar finansija Ante Krajina.

Teme razgovora premijera i ministara u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa federalnim premijerom Nikšićem danas su bile fokusirane na oblasti finansija i unutrašnjih poslova.

Od Vlade Federacije i resornog Ministarstva unutrašnjih poslova predstavnici Vlade BPK zatražili su pomoć u otvaranju odjeljenja Federalnog MUP-a u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, izgradnji šalter sale i CIPS centra, te u opremanju policije i uvođenju video nadzora u centralnim dijelovima grada.

Kad je riječ o dinamici doznačavanja grant sredstava iz budžeta Federacije prema budžetu BPK Goražde, koje je bilo jedno od glavnih pitanja iz oblasti finansija, Bosansko-podrinjski kanton , kako se danas moglo čuti, trebao bi uskoro dobiti dio grant sredstava i to od prodatih obveznica Federacije,  iz dijela namijenjenog kantonima. Bilo je riječi i o obavezama BPK Goražde u vraćanju kreditnih sredstava iz Stand by aranžmana sa MMF-om i obećanjima da će te obaveze Vlada Federacije preuzeti na sebe, o čemu će se još razgovarati, budući da se vode razgovori sa MMF-om o novom kreditnom zaduženju. Pored ovog, od federalne Vlade zatraženo je da prilikom utvrđivanja kriterija za raspodjelu sredstava od indirektnih poreza u parametre uvrsti i izvoznu orjentaciju kantona, u čemu naš kanton prednjači. Bosansko-podrinjski kanton je jedini kanton koji nije dobio podršku federalnog Ministarstva finansija i Direkcije za dug za implementaciju Austrijskog kredita namijenjenog za opremanje Kantonalne bolnice iako je ispunio sve uslove,  pa je i za ovo pitanje danas zatražena podrška federalne Vlade.

Posebna tema razgovora bila je mogućnost kreditiranja razvojnih projekata iz kredita Razvojne banke FBiH, a u sklopu toga i o mogućnostima investiranja kreditnih sredstava u otvaranje proizvodnih pogona u susjednim općinama u Republici Srpskoj, za zapošljavanje povratnika. S tim u vezi, federalni premijer Nermin Nikšić obećao je da će zatražiti političku saglasnost od premijera i predsjednika Republike Srpske, a dogovoren je i sastanak sa predstavnicima Razvojne banke.

Muškom rukometnom klubu „Goražde“ za titulu osvajača KUP-a BiH u rukometu pripašće nagrada od Federalnog ministarstva za kulturu i sport u iznosu od 20.000 KM, a dio sredstava  iz budžeta Federalne vlade izdvojiće se i za pokrivanje troškova centralnog obilježavanja Dana ljiljana u Goraždu.

Naredni susret sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i predstavnicima Vlade Federacije, dogovoren je za sedam dana, kada će se konkretnije razgovarati o temama iz oblasti socijalne politike, obrazovanja i privrede.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.