• OBJAVLJENO: 15.05.2008.
U Goraždu održana jednodnevna obuka članova općinskih i Kantonalne komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća

Razmotrena primjena Uredbe o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća

U organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, 14. maja 2008. godine u sali Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, održana je jednodnevna obuka članova općinskih i Kantonalne komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća.

Obuci su prisustvovali: Mirsad Teskeredžić pomoćnik direktora za mjere zaštite i spašavanja Federalne uprave civilne zaštite, Milenko Lepušina pomoćnik direktora za pravne i opće poslove FUCZ, Rasim Fazlić član Federalne komisije za procjenu šteta, Enisa Bajrović stručni saradnik za pravna pitanja FUCZ, te članovi Kantonalne komisije civilne zaštite, članovi Komisije civilne zaštite Općine Pale-Prača, šef Službe civilne zaštite općine Goražde Meho Hubjer i viši referent Službe civilne zaštite Općine Pale-Prača Avdo Salispahić.

Prema riječima Kasima Brdara, svrha ovog okupljanja bila je da gosti iz Federalne uprave civilne zaštite, prisutnima bliže pojasne metodologiju rada i način primjene Uredbe o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća, zatim postupak procjenjivanja šteta i način upotrebe pomoćnih akata za utvrđivanje šteta u poljoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi, te postupak traženja jednokratne novčane pomoći iz sredstava FBiH. Predavači su, također, obavijestili prisutne da su uzeli u obzir primjedbe na Uredbu o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća koje je kantonalna Uprava Civilne zaštite BPK-a Goražde dostavila Federalnoj upravi nakon prošle sjednice koja je održana 22. aprila 2008. godine, te da će pristupiti njenom razmatranju i implementaciji pojedinih prijedloga u uredbu.

Svi učesnici jedinstvenog su mišljenja da je ovakav vid obuke veoma koristan i da u narednom periodu po ovim pitanjima treba nastaviti stalnu koordinaciju i saradnju, kako između komisija za procjenu šteta na svim nivoima, tako i sa nadležnim općinskim službama civilne zaštite, Kantonalnom i Federalnom upravom civilne zaštite. Tom prilikom, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite istakli su spremnost za pružanje adekvatne pomoći s ciljem provođenja navedenih propisa u narednom periodu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.