• OBJAVLJENO: 22.05.2008.
U Goraždu prezentiran naučno-istraživački projekt „Genocid u Gornjem Podrinju 1941-1945. i 1991-1995.„

Formiran Istraživački tim za realizaciju projekta

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo prof.dr. Smail Čekić ozvaničio je 21.05.2008.godine, prilikom posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, početak istraživanja u okviru projekta „Genocid u Gornjem Podrinju 1941-1945. i 1991-1995.“ Cilj ovog projekta je da se naučno dokaže genocid i cjelovito istraže njegovi uzroci, korjeni, načini izvršenja, identificiraju žrtve, ali i zločinci.

U zgradi Vlade BPK-a Goražde održana je, tim povodom, prezentacija ovog naučno-istraživačkog projekta kao i konstituirajuća sjednica Istraživačkog tima za njegovu realizaciju, kojoj su prisustvovali Premijer BPK-a Salem Halilović i ministri u Vladi, te predstavnici Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH, kantonalnih boračkih udruženja i Udruženja „Sinan paša Sijerčić“ iz Goražda.

Na čelu ovog tima nalazi se prof.dr. Smail Čekić, dok je koordinator za područje ovog kantona i Istočne Bosne general Hasan Efendić. Pred Istraživačkim timom je ozbiljan i složen zadatak, koji se, kako je konstatovano, mora odgovorno i što prije obaviti, radi naše djece i radi svih budućih generacija.

„Mi smo generacije koje trebamo prekinuti šutnju o učinjenom genocidu, jednom i zauvijek“ – kazao je prof.dr. Smail Čekić.

Slijedi najobimniji dio posla, rad na terenu, pa će za ovu svrhu, biti potrebno angažovati dosta terenskih istraživača, kao i kontrolora, s ciljem da se dobiju pravi podaci. U ovaj projekt trebamo se uključiti svi, jer je u našem interesu da dođemo do naučno dokazane i prave istine koju niko ne može pobiti, istaknuto je ovom prilikom.

Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo, premijer i Vlada BPK-a Goražde dali su punu podršku u realizaciji ovog naučno-istraživačkog projekta, a pomoć oko prikupljanja svih relevantnih podataka obećali su i predstavnici svih boračkih udruženja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.