• OBJAVLJENO: 11.07.2008.
Planinarski pohod „stazama života“, Dani otpora u MZ Orahovice i Memorijalni malonogometni turnir „Meho Drljević i saborci“

Utvrđen Program ovogodišnje manifestacije „Grebak- put života“

Odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina, nakon više održanih sjednica utvrdio je Program i Finansijski plan ovogodišnje manifestacije „Grebak-put života“.

Manifestacija “Grebak-put života” nalazi se u skupštinskom Kalendaru značajnih događaja i datuma i organizuje se u znak sjećanja na veoma važne bitke u odbrani stanovnika ovog područja, njihov mukotrpni put i stradanje na „Putu života“ do Grepka, te na lik i djelo ratnog komandanta Hasana Turčala- Brzog, koji je poginuo na ratnom zadatku, vodeći po ko zna koji put iz goraždanskog obruča pakla kolone izbjeglica i gladnih, opasnim planinskim vrletima do Grepka i dalje.

Na pohod prema Grepku, prema kojem su se, te ratne zime 92. na 93. godinu, ali u mnogo težim uslovima, zaleđenim stazama i u paklenim zasjedama kretale kolone ljudi, u subotu, 21.06.2008.godine krenuće mnogobrojni planinari, članovi Bošnjačkog-planinarskog društva „Goražde – Maglić“, članovi Saveza izviđača Bosansko-podrinjskog kantona, kao i njihovi gosti iz planinarskih društava iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno, i građani goraždanske mjesne zajednice Orahovica obilježavaju značajne datume iz bliže prošlosti, od kojih je svakako najznačajnija “Bitka za Orahovice”. Bila je to presudna bitka na početku rata 1992.godine, nakon koje je zahvaljujući junaštvu i hrabrosti odvažnih branilaca odbranjeno ovo područje i ostalo slobodno do kraja rata.

Obilježavanje “Bitke za Orahovicu”, odnosno, obilježavanje Dana otpora MZ Orahovice, ove godine planirano je za subotu, 14. juni, a prema programu, pored sportskih natjecanja, predviđeno je i učenje mevluda na šehidskom mezarju Nišani, kao i ručak za šehidske porodice, preživjele saborce i mnogobrojne zvanice koji se tradicionalno okupljaju ovog datuma na Orahovicama.

U sklopu manifestacije „Grebak –put života“ , 22. i 23. juna održaće se i 14. Memorijalni turnir u malom nogometu „Meho Drljević i saborci“, koji se organizuje u znak sjećanja na ovog proslavljenog komandanta i njegove saborce.

Za obilježavanje manifestacije „Grebak-put života“ Vlada BPK-a Goražde, odnosno, njeno Ministarstvo za boračka pitanja, izdvojiće i ove godine više od 11.000 KM.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.