• OBJAVLJENO: 11.08.2008.
Organizovano jednodnevno druženje građana lokalne zajednice i dijaspore

Aktivnije učešće svih na stvaranju uslova za povratak

„Zajedno kroz druženje i rasprave građana dijaspore i lokalne zajednice“ naziv je jednodnevne manifestacije koja je u organizaciji goraždanskog Centra za lokalni razvoj i Udruženja žena „Goraždanke“ održana 04.08.2008.godine u Goraždu.

Manifestacija je započela javnom tribinom o temi „Uslovi povratka, zapošljavanje, ulaganje u razvoj privrede, školovanje, te povezivanje građana koji žive u dijaspori sa domovinom“.

Tim povodom, riječi dobrodošlice Goraždanima koji žive i rade u dijaspori uputili su načelnik Općine Goražde prof. Mustafa Kurtović, predsjedavajući Općinskog vijeća Goražde Smajo Baščelija i ministar za privredu u Vladi BPK-a Goražde Elfad Mašala. Nakon uvodnog obraćanja, oni su akcent svog izlaganja usmjerili na ono što je u proteklih godinu dana urađeno na obezbjeđenju uslova za povratak, te o mogućim zajedničkim projektima i investicijama lokalne zajednice i građana u dijaspori.

Cilj ove manifestacije je povezati lokalnu zajednicu i njene građane sa dijasporom, te raditi na stvaranju uslova za povratak u domovinu, kao i na jačanju veza koje nikad nisu bile prekinute. Krajnje je vrijeme, da ovom pitanju posvetimo dužnu pažnju, istaknuto je tokom diskusije na kojoj su predstavnici goraždanske dijaspore i nevladinih organizacija iznijeli niz prijedloga i sugestija koji će pomoći prilikom donošenja strategije buduće saradnje. Predstavnici kantonalne i općinske vlasti najavili su, u tom smislu, poduzimanje konkretnijih aktivnosti, te pozvali dijasporu da se aktivno uključi u stvaranje ambijenta za kvalitetan povratak.

Djelatnost centara za lokalni razvoj, organizovanih za rad sa dijasporom u Švedskoj, kojih je trenutno osam u BiH, predstavila je voditeljica ovog projekta Emina Krzović, inače uposlenica u Odjelu za rad sa izbjeglicama u glavnom gradu Švedske Štokholmu.

Na Ekonomskom forumu, koji je održan poslije javne tribine bilo je riječi o konkretnim projektima saradnje, a nakon toga, upriličeno je i svečano otvaranje „bosanske sobe“ članica Udruženja žena „Goraždanke“, suorganizatora ove manifestacije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.