• OBJAVLJENO: 25.09.2008.
Svečano obilježen 18.septembar –Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde

Datum zlatnim slovima upisan u istoriju Goražda

Nizom prigodnih sadržaja u organizaciji Odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina BPK-a Goražde i Odbora za obilježavanje 18.septembra Općine Goražde u Goraždu je od 17.09. do 21.09. 2008. godine obilježen 18.septembar – Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde.

Datum 18.septembar 1992.godine, kada su jedinice Armije BiH prvi put oslobodile ovaj grad neposredne neprijateljske blizine zlatnim je slovima upisan u istoriju grada Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona i svjedočanstvo je herojskog otpora njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika. Ovaj datum ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1. 31. i 43. Drinske udarne brigade Armije BiH u blistavoj i herojskoj pobjedi, u 40 dana neprekidne borbe u operacijama „Krug“ i „Drina“ prvi put oslobodile Goražde, stvorivši više od 600 km ˛ slobodne teritorije, po čemu je Goražde dobilo slavni epitet grada-heroja.

Centralno obilježavanje Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde održano je u četvrtak 18.septembra 2008.godine. Počelo je prijemom koji su za dobitnike najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ te predstavnike boračkih udruženja, upriličili Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović, ministar za boračka pitanja Admir Pozderović i načelnici općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača: Mustafa Kurtović, Zijad Kunovac i Asim Zec. Pored upućenih čestitki, ovo je bila prilika i za razgovor o konkretnim problemima s kojima se susreće boračka populacija.

Nakon toga, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, goraždanskog Muftijstva i boračkih udruženja, mališani iz goraždanskih dječijih vrtića „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“, kao i delegacija SDP-a položili su cvijeće na spomen obilježje i proučili fatihu pred duše šehida i poginulih branitelja grada Goražda u Višegradskoj ulici.

U džamiji „Šehidija“ u Vitkovićima, povodom Dana pobjede na Bedru, Dana BPK-a i Općine Goražde, te godišnjice otvorenja ove džamije proučen je mevlud.

Obilježavanje 18. septembra- Dana BPK-a i općine Goražde nastavljeno je svečanom akademijom u Velikoj sali Centra za kulturu kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica i građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, posebno mladih. Čestitke prisutnima i svim građanima BPK-a Goražde uputili su, tom prilikom, predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde dr. Alija Begović, Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović i načelnici općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača.

Na akademiji su, uz prigodan kulturno-umjetnički program, najzaslužnijim građanima i udruženjima uručena najveća priznanja Općine Goražde, srebrne i zlatne plakete, te titula počasni građanin grada Goražda. Ova titula, zbog izuzetnog doprinosa zaštiti ljudskih prava i razvoju vjerske i etničke tolerancije, pripala je Veljku Droci.

– Za mene, koji imam iz prošlog sistema mnogo visokih raznih odlikovanja i priznanja, većeg priznanja kao što je ovo ne može biti, jer mi ga daje naše i moje Goražde.- kazao je Droca.

Srebrena plaketa općine dodijeljena je Udruženju oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ iz Goražda, dok je Zlatna plaketa općine uručena Hamidu Bahti za promociju i afirmaciju sporta i postizanje vrhunskih sportskih rezultata.

U okviru svečane akademije od institucija vlasti ratni komandant Prve slavne višegradske brigade Ahmet Sejdić još jedanput je zatražio da jedna od goraždanskih ulica dobije ime ove jedinice Armije BiH.

Na godišnjicu oslobođenja Goražda, u naselju Mujkovića polje otkrivena je spomen ploča na ratnim prostorijama Općinskog štaba Teritorijalne odbrane i Ratnog predsjedništva. Spomen ploču otkrio je Sejdalija Ferhatović, član Ratnog Predsjedništva Teritorijalne odbrane Goražde koji je kazao kako je posebno sretan, jer će ova spomen ploča budućim naraštajima svjedočiti o herojstvu Goražda i njegovih branitelja.

Članovi Unije veterana rata, Patriotske lige i Zelenih beretki BPK-a Goražde u periodu od 18.09. do 21.09. posjetili su i položili cvijeće na 69 mezarja svojih saboraca poginulih u operacijama za oslobađanje Goražda, te pred njihove duše proučili Jasin, a na mostu „Alije Izetbegovića“ tom prilikom, otvorena je i postavka portreta ovih boraca.

U okviru obilježavanja Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde u Gradskoj galeriji Goražde otvorena je izložba slika Džemaludina Babića pod nazivom „Postojanost Bosne“.

Tog dana, održana je i već tradicionalna pokazna vježba jedinica Civilne zaštite u kojoj su učestvovale sve specijalne jedinice Civilne zaštite općine Goražde i pripadnici Crvenog križa BPK-a Goražde.

I raznovrsni sportski sadržaji pratili su obilježavanje ovog datuma.

Aktiv nastavnika tjelesnog odgoja organizovao je u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ malonogometni turnir na kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Forum mladih BPK-a Goražde organizovao je turnir u stonom tenisu u muškoj i ženskoj konkurenciji, dok je Košarkaški klub „Goražde“ bio organizator VII memorijalnog turnira „Damir Kanlić-Žućo“. Ovaj memorijalni turnir, na kojem su pored domaćina učešće uzeli košarkaški klubovi iz sarajevske općine Centar, Vogošće i Brčko Distrikta, svečano je otvorio ministar za boračka pitanja Admir Pozderović. Učesnici turnira posjetili su i položili cvijeće na mezar rahmetli Damira Kanlića-Žuća.

U organizaciji Saveza za sport i rekreaciju invalida BPK-a Goražde, na Sadbi održan VI memorijalni kup „Mujo Peštek- Tito“- takmičenje invalida u ribolovu.

U organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“ održan je tradicionalni šahovski turnir, dok je Sportsko-ribolovno društvo „Goražde“ organizovalo takmičenje u sportskom ribolovu. Pobjednici ovih turnira dobili su zaslužene nagrade.

Građani Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na dostojanstven i svečan način i ove godine obilježili su svoj dan, 16. godišnjicu prvog oslobođenja Goražda, datum za sjećanje i nezaborav, radi svih nas, a posebno onih koji su svoje živote ugradili u našu slobodu i kojima dugujemo zahvalnost što smo još u ovom prelijepom gradu na obalama zelenooke ljepotice Drine.

POGLEDAJTE: GALERIJA – 18.septembar – Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.