• OBJAVLJENO: 29.09.2008.
Podjela automobila za 5 RVI

U Goraždu je 26.09.2008.godine izvršena podjela putničkih automobila za 5 ratnih vojnih invalida (RVI 100% I grupe). Riječ je o projektu podjele automobila za RVI 100% I grupe kojeg provodi Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, a ključeve vozila uručio je potpredsjednik F BiH g-din Mirsad Kebo sa federalnim ministrom Zahidom Crnkićem. Automobile su dobili Zajko Džananović, Ibrahim Bogdanić, Elvedin Čakal, Ibro Hadžić i Omer Kljuca. Automobil marke „Škoda Octavia“ u potpunosti je namijenjen licima sa invaliditetom, a vrijednost jednog automobila iznosi oko 30 000 KM.

U okviru ovog projekta koji se provodi 4 godine biće obuhvaćeno 602 korisnika, a za njegovu realizaciju planirano je 12.000.000 KM. Svake godine biće podjeljeno 150 automobila.

Prije same ceremonije dodjele automobila, delegacija je obišla spomen obilježje u Višegradskoj ulici gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Nakon zvanične primopredaje automobila, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i ministar za boračka pitanja u Vladi F BiH Zahid Crnkić posjetili su i Općinu Goražde, gdje je održan zvanični sastanak na kojem je pored načelnika Općine Goražde prof. Mustafe Kurtovića, bio prisutan i premijer BPK-a Goražde Salem Halilović. Na sastanku je razgovarano o trenutnoj situaciji u Općini i BPK-a Goražde. Posebna pažnja u toku sastanka posvećena je projektu izgradnje putne komunikacije Goražde- Sarajevo. Načelnik Općine i Premijer BPK-a naglasili su da je za Goražde, ali i kompletan region to prioritetno pitanje, te uputili molbu prema Vladi F BIH da podrži ovaj projekat.

Gospodin Kebo je kazao kako i sam smatra da je pitanje izgradnje ove putne komunikacije od velikog značaja, te kako će on svakako pružiti podršku i pomoći na pitanju iznalaženja sredstava za realizaciju ovog projekta. On je predložio da se uskoro održi jedan zvaničan sastanak sa čelnicima F BiH i predstavnicima BPK-a i Općine Goražde, kako bi se razgovaralo o ovom projektu i mogućnostima za njegovu realizaciju. Gospodin Kebo je kazao kako je ovo pravi period, jer je Budžet za narednu godinu već u pripremi, te kako je moguće pronaći pravo rješenje za finansiranje ove putne komunikacije. On je obećao i podršku drugim projektima, naročito pomoć u podsticajima poljoprivrednoj proizvodnji, te saopštio da će Općini Goražde već u ponedjeljak biti dodjeljena sredstva u iznosu 10.000 KM namijena za pomoć socijalno ugroženima kategorijama.

Na kraju sastanka , načelnik Općine Goražde prof. Mustafa Kurović i premijer BPK-a Salem Halilović zahvalili su se potpredsjedniku F BiH Mirsadu Kebi i ministru Zahidu Crnkiću na ovoj posjeti, ali i na dodjeljenim automobilima namijenjenim ratnim vojnim invalidima, koji će im sigurno biti od velike koristi.

(Press služba Općine Goražde)

Pet goraždanskih ratnih vojnih invalida dobilo automobile „Škoda Octavia“

Dopredsjednik FBiH Mirsad Kebo i ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Zahid Crnkić u petak, 26.09.2008.godine u Goraždu su uručili ključeve automobila „Škoda Octavia“ peterici stoprocentnih ratnih vojnih invalida prve grupe. Nakon svojih kolega u Sarajevu i Zenici automobile dobavljača Asa auto su preuzeli i Goraždani Ibrahim Bogdanić, Elvedin Čakal, Ibro Hadžić, Zajko Džananović i Omer Kljuca, dok će u narednom krugu podjele vozila dobiti i preostala najteža RVI iz ovog grada.

– Ova vozila su izuzetno vrijedna, opremljena kvalitetnom sigurnosnom opremom, komforno je i ima dovoljno veliki gepek za smještaj ortopedskih pomagala. Molim svoje kolege da ova vozila, koja koštaju oko 30 000 KM, ne prodaju – kazao je predsjednik SRVI paraplegičara Nihad Delahmet.

Federalni ministar Crnkić kazao je da je Goražde – grad heroj, koji je i do sada imao podršku, posebno u oblasti izgradnje stanova za boračke populacije. Odgovarajući na optužbe iz hrvatskih medija da je Vlada FBiH više vozila kupila bivšim borcima Armije RBiH nego HVO-a, Crnkić je kazao da je zakon jedinstven za sve i da se korisnici ne prebrojavaju po nacionalnoj osnovi.

– Ja imam 602 stopostotna RVI prve grupe i oni će svi dobiti u naredne četiri godine. Prvo smo podijelili vozila onima koji u prvom krugu, kada smo dijelili 473, nisu dobili. Oni koji su auto dobili prije dvije ili tri godine mogu se strpiti, a neka prvo dobiju oni koji su dobili prije sedam, da napravimo neki red – ističe Crnkić, te dodaje da će u prvom kontingentu podjele, od 150 automobila, RVI iz HVO-a dobiti 12.

– Oni su prošli provjere. Imamo i dosta njih koji su po prvi put ostvarili status i ne želimo da realizujemo neko pravo dok ne izvršimo provjere putem Instituta. Kad se to okonča i oni će dobiti – kaže Crnkić, te dodaje da nije u redu da u istoj godini ostvaruje isto pravo «i od Hrvatske, i od nas».

«Neka dobijaju, mi im nimalo ne zavidimo niti pravimo prepreku, ali ima nešto što se zove i moral» – ističe Crnkić.

Tokom posjete Goraždu dopredsjednik FBiH Mirsad Kebo susreo se i sa načelnikom općine Mustafom Kurtovićem i premijerom Salemom Halilovićem, te obećao pomoć u borbi da put Sarajevo – Goražde bude prvi prioritet Vlade FBiH.

– Želimo da se konačno ta ideja, želja i san pretvore u javu i da konačno odluka o tome bude ugrađena u dokumenta kojima FBiH planira svoja sredstva i svoje aktivnosti. Prvi korak je da se to pitanje stavi u vrh interesa FBiH. Put za Goražde je prioritet broj jedan, jer tako se otvara budućnost i samoodrživost ovog kraja i zadržavaju se ljudi na ovim prostorima. Želim pomoći Goraždu da se pronađu modeli finansiranja puta koji bi koštao oko 96 miliona KM, kroz dugoročni kredit i davanje koncesije ili da FBiH umjesto davanja granta izgradi put i od tog granta vraća anuitete. Kako ovo ne bi imalo bilo kakvu političku konotaciju i davanje prednosti bilo kome, poslije izbora ću sazvati sastanak u Predsjedništvu i sa najodgovornijim ljudima FBiH razgovarati na ovu temu – kazao nam je Kebo. Prema riječima načelnika Kurtovića, nakon idejnog, u toku je izrada i izvedbenog projekta puta Goražde – Sarajevo kroz tunel Hranjen, koji bi udaljenost do glavnog grada skratio na 63 kilometra.

(Alen Bajramović)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.