• OBJAVLJENO: 21.06.2012.
Okrugli sto o temi „2012-ta kao EU godina za BiH-uloga općine“
Građani Goražda kreativni i zainteresovani za integracije BiH u EU

U organizaciji Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini  u Goraždu je danas održan Okrugli sto o temi „2012-ta kao EU godina za BiH-uloga općine“.Tim povodom u našem kantonu boravili su predstavnici Evropske unije BiH na čelu sa Renzom Daviddijem, zamjenikom šefa delegacije EU u BiH te ambasadorima Savezne Republike Njemačke i Austrije NJ.E. Ulrike Knotz i Donatus Kock. Okruglom stolu prisustvovali su kantonalni i općinski zvaničnici, među kojima i predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Nazif Uruči, premijer Alija Begović i ministar za privredu Emir Hodović.

Razgovarano je o procesu približavanja BiH Evropskoj uniji  te ulozi lokalnih zajednica u 2012.godini koja je okarakterisana kao godina u kojoj bi se po provođenju standarda i normativa naša zemlja, u dobroj mjeri, trebala približiti Evropskoj uniji. Prema riječima ambasadorice Savezne Republike Njemačke Ulrike Knotz, pristupanje BiH u EU nije samo pitanje za političare već za sve građane .

Njemačka želi da BiH postane dio EU.  To je između ostalog  najvažniji motiv i ove naše politike i moram dodati, ova naša posjeta Goraždu za mene predstavlja zaista posebno ohrabrenje. Ovo govorim prvenstveno iz razloga što sam mogla da osjetim koliko su građani Goražda kreativni, bogatiji i zainteresovani za integracije BiH u EU i to ne samo građani Goražda već i okolnih područja“-riječi su ambasadorice Ulrike Knotz.

I Ambasador Republike Austrije Donatus Kock daje podršku za ulazak BiH u EU, a ovom prilikom on je istaknuo da su građani BiH Evropljani i da pripadaju EU.

Obzirom da u julu naredne godine Hrvatska pristupa Evropskoj uniji to bi dodatno moglo ugroziti izvoz proizvoda iz naše zemlje, a o tome nakon Okruglog stola u izjavi za medije govorio je zamjenik šefa delegacije EU za BiH Renzo Daviddi.„Dio tih proizvoda će se nastaviti izvoziti na isti ili sličan način. Prvenstveno govorim o industrijskoj proizvodnji i robi koja se proizvodi na taj način. Ono što će nam uzrokovati probleme donekle je specifična kategorija proizvoda koja se odnosi na prehrambene i veterinarske proizvode. Kada se ova vrsta robe izvozi u EU, ne samo u Hrvatsku već i ostale zemlje članice EU, ovakva vrsta robe mora da ima određene certifikate. To su certifikati koji utvrđuju da ta roba zadovoljava određene standarde i zahtjeve u skladu sa zahtjevima EU. Vrlo je malo vjerovatno da će se moći dobiti certifikati za proizvode o kojima sam govorio do 01. januara 2013.godine, kada će se uspostaviti novi trgovinski režim. Pitanje pristupa Hrvatske EU seže veoma daleko, prošlo je toliko godina od kada je Hrvatska započela pregovore za pristupanje EU . Evropske institucije i Evropska komisija je naglašavala značaj ovih pitanja ne samo u Hrvatskoj već i u BiH unazad najmanje četiri godine, međutim nije puno urađeno da bi se zemlja pripremila za ovaj događaj. Međutim, nikad nije kasno da se počne sa radom, vi imate određena tehnička uputstva i instrukcije koje su institucije EU naglašavale vašoj zemlji i mislimo ako se počne na vrijeme sa radom da se može koliko toliko postići. Što se prije riješi ovo pitanje, to će se prije moći izvoziti ova vrsta proizvoda u EU. U svakom slučaju, treba reći da će se veći dio proizvoda moći nastaviti izvoziti u Hrvatsku i ostale zemlje EU“-riječi su  zamjenika  šefa delegacije EU za BiH Renza Daviddija.

Opština Goražde jedna je od prvih općina u BiH koja je principe lokalne samouprave vodila ka standardima Evropske unije.

U sklopu današnje posjete, delegacija EU i ambasadori Njemačke i Austrije posjetili su MZ Hubjeri gdje se provodi projekat razvoja mikro malih i srednjih preduzeća, a nakon toga upriličena je i posjeta firmama „Bekto-  precisa“ i ASA „Prevent“.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.