• OBJAVLJENO: 22.06.2012.
U znak sjećanja na poginule branioce i civilne žrtve
Otkriveno spomen obilježje u MZ Zupčići

U Mjesnoj zajednici Zupčići danas je svečano otvorena hair česma izgrađena u znak sjećanja na poginule branioce Armije Bosne i Hercegovine i civilne žrtve rata sa ovog područja u periodu 1992-1995.godina. U prisustvu zvaničnika i mještana ove mjesne zajednice, hair vodu zvanično su  otvorili Amel Herenda, mladić čiji su roditelji poginuli u proteklom ratu i novoizabrani ministar za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Zijad Briga.

Na mjestu gdje je izgrađena hair voda odata je dužna počast žrtvama te je naglašeno da se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su svoje živote dali braneći Goražde ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

„Bošnjaci su plemenit narod, a pokazatelj je način na koji mi pristupamo spomenicima. Neka nam bude svima obaveza da nikada ne zaboravimo doprinos ljudi koji su svoje živote ugradili u ovo što mi danas imamo. Ja mogu obećati da će se saradnja na svim projektima nastaviti i u budućnosti,  a Ministarstvo za boračka pitanja će nastojati pomoći u svemu onome što je vezano za bolji život stanovništva i boračke populacije-istaknuo je ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

Prema riječima predsjednika Savjeta Mjesne zajednice Zupčići Edvina Džambegovića, ovo obilježje će da podsjeća buduće generacije na sve ono što se desilo u periodu od 1992-1995.godine i za stanovništvo ove mjesne zajednice je od velikog značaja. Što se tiče izgradnje hair česme u najvećem iznosu je pomogla Vlada BPK- oko 15.000 KM, općina Goražde- 2.000 KM a aktivno se uključilo i stanovništvo ove mjesne zajednice. Uz zahvalnost prošlom sazivu Vlade BPK Goražde za saradnju i podršku, predsjednik Savjeta MZ Zupčići naglasio je kako se nada da će i novoimenovana Vlada imati razumijevanja za projekte i aktivnosti  ove mjesne zajednice.

Na hair vodu poginulim braniocima Armije BiH i poginulim civilima sa područja MZ Zupčići cvijeće su položili predstavnici boračkih udruženja sa područja našeg kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.