• OBJAVLJENO: 24.10.2008.
U Goraždu otvoren VI Simpozij poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije

Snažna podrška domaćoj proizvodnji hrane u Bosansko-podrinjskom kantonu

Vlada Bosansko-podirnjskog kantona Goražde domaćin je VI Simpozija poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije o temi „Strategija razvoja domaće proizvodnje“, koji se od 23. do 25. oktobra održava u Goraždu.

Simpozij čiji je glavni pokrovitelj Vlada Federacije BiH, a organizatori Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski, Šumarski, Poljoprivredno-prehrambeni i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, te Biotehnički fakultet iz Bihaća, svečano je otvorio Premijer BPK-a Salem Halilović. On je poželio dobrodošlicu učesnicima simpozija, te im predstavio trenutnu poziciju Bosansko-podrinjskog kantona, kao i neke od zacrtanih ciljeva Vlade kantona.

– Naš cilj je da sve naše prednosti i potencijale, uz pomoć Vlade Federacije i ekonomski jačih kantona, iskoristimo za stvaranje bolje perspektive i pozicije našeg kantona, te da Goraždu vratimo status regionalnog centra ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Hvala vam još jednom što ste svoje znanje ponudili za postizanje ovog plemenitog cilja i što ćemo zahvaljujući vama, uz razgovore sa goraždanskim privrednicima i biznismenima, nadam se, doći do odgovora kako na što racionalniji način iskoristiti prirodne resurse Bosansko-podrinjskog kantona, na zadovoljstvo i sreću svih njegovih građana.- kazao je gospodin Halilović.

Pozdravne riječi učesnicima skupa uputili su, između ostalih, rektor Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Inicijativnog odbora prof. dr. Faruk Čaklovica, pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vedad Hadžimusić, dekan Šumarskog fakulteta prof. dr. Faruk Mekić, predsjednik Veterinarske udruge BiH prof.dr. Jasmin Ferizbegović, te načelnik Općine Goražde prof. Mustafa Kurtović.

Nakon svečanog dijela, VI simpozij poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije, o temi “Strategija razvoja domaće proizvodnje” otvoren je sa četiri plenarna referata koji su, među ostalim, obradili metode povećanja domaće proizvodnje, zdravlje životinja i sigurnost hrane, harmonizaciju sa međunarodnim standardima, značaj komasacije kao mjere ruralnog razvoja i dr.

U naredna dva dana doktori nauka sa različitih fakulteta u BiH u okviru 8 sekcija prezentiraće 76 naučnih i stručnih referata kroz koje će biti zastupljena sva naučna područja iz poljoprivrede, veterinarstva, hrane, vodoprivrede, šumarstva i biotehnologije i dr.

Cilj simpozija je i da se podrži domaća proizvodnja hrane u Bosansko-podrinjskom kantonu, a u neposrednom kontaktu sa privrednicima, u subotu 25.oktobra na Okruglom stolu o temi „ Racionalno korišćenje prirodnih resursa BiH“, govorit će se o akteulnim pitanjima strategije razvoja domaće proizvodnje i njenog unaprijeđenja.

Na VI simpoziju poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije u Goraždu očekuje se više od 500 učesnika, stručnjaka iz cijele BiH i regiona, koji će sa naučnog i stručnog aspekta dati snažnu podršku razvoju Bosansko-podrinjskog kantona u ovoj najznačajnijoj privrednoj oblasti.

P R O G R A M – VI SIMPOZIJ POLJOPRIVREDE, VETERINARSTVA, ŠUMARSTVA I BIOTEHNOLOGIJE

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.