• OBJAVLJENO: 01.12.2008.
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izabrala novu vladu

Novoizabrana vlada BPK-a Goražde odmah počela sa radom

nova_vlada_20082009_b.jpg

Tri i po mjeseca nakon izglasavanja nepovjerenja prethodnoj Skupština BPK Goražde izabrala je 01.12.2008.godine novu vladu.

Sa 13 glasova poslanika SDA i SDP-a podršku su dobili premijer Nazif Uruči, ministar privrede Mustafa Kurtović, obrazovanja Alma Delizaimović, finansija Muhidin Pleh, unutrašnjih poslova Nusret Sipović, pravde Radmila Janković, urbanizma i prostornog uređenja Vladimir Nedimović, boračkih pitanja Dževad Adžem, a socijalne politike, zdravstva, izbjeglih i raseljenih osoba Demir Imamović. Protiv su bili poslanici Stranke za BiH. Iako su podržali inicijativu o smjeni prethodne, poslanici BPS Sefer Halilović i NSRZB bili su suzdržani tokom glasanja, jer prema riječima Dževada Terovića iz BPS-a, tokom odabira kandidata za ministre mandatar nije kontaktirao predstavnike ove dvije stranke. Nakon što je manjinska vlada SDA dobila podršku, poslanici Stranke za BiH napustili su sjednicu, te su premijer i ministri zakletvu položili bez njihovog prisustva.

Novi premijer BPK Nazif Uruči kazao je da su prioriteti nove vlade rebalans budžeta za ovu i izrada novog za narednu godinu, sa kojima se već kasni. Prema riječima Ibrahima Imamovića, predsjednika kluba SDP-a, manjinska vlada SDA imaće podršku poslanika ove stranke u narednih 90 dana do kada očekuju preokret, a ako se to ne desi, SDP će biti njen najveći kritičar.

Odmah nakon sjednice Skupštine, održana je i konstituirajuća sjednica novoizabrane vlade kojom je predsjedavao premijer, Nazif Uruči.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.