• OBJAVLJENO: 03.07.2012.
Za podsticaj poljoprivrednim proizvođačima
U budžetu Ministarstva za privredu planirano 700.000 KM

 

Nakon saglasnosti Skupštine i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na Program utroška sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u 2012.godini, Ministarstvo za privredu raspisalo je javni poziv poljoprivrednim proizvođačima.

U budžetu Ministarstva za privredu za ovu namjenu planirana su sredstva u iznosu od 700.000 KM, a svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podnijeti zahtijeve i projekte za ostvarivanje novčanih podsticaja po ovom programu.

Pored podsticaja za animalnu, biljnu i gljivarsku proizvodnju, podsticaja za dostizanje statusa komercijalnog poljoprivrednog proizvođača, podrške stvaranju održivih poljoprivrednih gazdinstava kroz podsticaje zapošljavanja i subvencioniranje troškova prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržištu, prema riječima Rasima Sijerčića, načelnika Sektora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u planu su i neke novine kada je riječ o podsticajima.

„ U programu podsticaja za 2012.godinu ima par novina, a možemo spomenuti kapitalna ulaganja za izgradnju i  nabavku sušnica i hladnjača kao i štalskih objekata za sitnu stoku. Zatim, tu su ulaganja za podizanje voćnjaka,  a novina je i održavanje malinjaka gdje je po jednom dulumu predviđeno 150 KM za održavanje. Posebno ističem podsticaj za oglašavanje i promociju poljoprivrednih proizvoda. Dakle, poljoprivredni proizvođači koji su registrovani mogu oglašavati promociju, odnosno reklamirati svoje proizvode na kantonalnoj televiziji kao i na neki drugi način. Ovo Ministarstvo će podržati taj dio podsticaja, a mi imamo još jednu stavku a to je podsticaj sajmovima gdje će poljoprivredni proizvođači, odnosno udruženja moći posjetiti druge sajmove van kantona u toku godine dva puta i mi ćemo ih podržati za te njihove manifestacije“- istaknuo je ovom prilikom Rasim Sijerčić.

JAVNI POZIV za podnošenje aplikacija (zahtjeva i projekata) za korištenje sredstava po Programu Podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji za 2012. godinu

PROGRAM PODSTICAJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

APLIKACIONA FORMA ZA PROJEKTE

APLIKACIONA FORMA ZA DOSTAVLJANJE ZAHTJEVA

UPUTSTVA ZA OSTVARIVANJE NOVČANIH PODSTICAJA U PRIMARNOJ POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.