• OBJAVLJENO: 07.07.2012.
Saradnja Ministarstva za urbanizam BPK Goražde i Arhitektonskog fakulteta iz Ljubljane
Od 9. do 13.jula arhitektonska radionica u Goraždu

Konkretan primjer saradnje između Arhitektonskog fakulteta iz Ljubljane i Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je arhitektonska radionica koja će se održati u terminu između 9. i 13.jula ove godine u Goraždu. O tome ministar za urbanizam Jasmin Sadiković kaže:

“Tema radionice je unošenje novih urbanih sadržaja u gradsko jezgro . Radi se o prostornoj, likovnoj reorganizaciji trga,  organizaciji obalnog dijela Drine na lijevoj strani kao i mosta i ulice pored Podhranjenskog potoka kao i neke konkretne teme koje bi zajednički definisali stručnjaci iz Ljubljane i naše zajednice. Sveukupan projekat finansira Vlada BPK, a interes za posjetu radionici iskazali su i predstavnici Ambasade Republike Slovenije u BiH koja je najavila svoju posjetu”-ističe ministar Sadiković.

U sastavu ekipe iz Ljubljane je i doc. Tomato Košir sa Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje, vrlo poznat grafički dizajner, koji će predstaviti slovenačke primjere uspješnog grafičkog dizajna koji povezuju regiju i turizam. On će istovremeno na osnovu komunikacije sa lokalnim stanovništvom izraditi grafički znak za Goražde i analizirati “grafički izgled” grada u cjelini.

Nakon završetka terenskog dijela radionice, po povratku u Ljubljanu, sprovešće se analiza prostora i postaviti koncepti za izradu projektnih rješenja. Konačni projekti bili bi urađeni na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani i završeni do kraja augusta te u dogovoru sa našim Kantonom predstavljeni široj javnosti. Goraždanskoj arhitektonskoj radionici bio bi posvećen  i jedan broj časopisa AB Arhitektura koji izlazi u saradnji sa FA Ljubljana i koji se distribuira na sve evropske arhitektonske fakultete tako da će se i u tom smislu promovirati grad Goražde.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde uzeće aktivno učešće u radu radionice, organizaciji i koordinaciji aktivnosti.

“Smatramo da ovakav projekt naglašava važnost prostornog planiranja i uspješne rezultate koje dobra rješenja mogu postići, upoznaje domaće stručnjake iz ove oblasti sa novim trendovima, a takođe promoviše grad Goražde i cijeli Kanton. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve arhitekte sa područja BPK , sve studente Arhitektonskog fakulteta iz Goražda i okoline kao i profesore i učenike STŠ „Hasib Hadžović“, da uzmu aktivno učešće na ovoj radionici, a to će svakako biti dobra osnova za izražajnije arhitektonske radove na području BPK – ” riječi su ministra za urbanizam Jasmina Sadikovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.