• OBJAVLJENO: 24.12.2008.
Ponovo aktuelna putna komunikacija Goražde – Sarajevo
autoput.jpg

U organizaciji Ministarstva privrede BPK Goražde 24.12.2008.godine je u Goraždu održana prezentacija glavnog projekta magistralne ceste Goražde – Hrenovica, kao dijela najkraće moguće komunikacije jugoistočne Bosne sa glavnim gradom države.

U prisustvu predstavnika BPK Goražde i općina u njegovom sastavu, projektanti Zavoda za saobraćaj i Federalne direkcije cesta prezentirali su najpovoljniju varijantu u trenutnim ekonomskim uvjetima.

Ulaz na ovu cestu oslanjao bi se na buduću zaobilaznicu oko centra Goražda, sa priključcima u Donjoj Sopotnici i Rorovima.

– Ovo je direktna veza, značajno manje dužine, preko prijevoja Hranjen i na karti se jasno vidi da je to skoro pravolinijska veza Goražda sa Sarajevom – kazala nam je Fata Terzić, šef projekta u Direkciji cesta FBiH.

Kako kaže ministar privrede Mustafa Kurtović, konačan stav o ponuđenoj varijanti bit će usvojen na raspravi u Skupštini BPK Goražde, na čiju sjednicu će biti pozvani i ovdašnji privrednici i drugi gosti.

Kraće za 30 kilometara
Izgradnjom ove ceste veza između Goražda i Sarajeva bila bi skraćena za oko 30 kilometara, a centralna BiH dobila bi povoljniju vezu sa susjednom Crnom Gorom preko Čajniča i Pljevalja. Očekuje se da Vlada RS dovrši izgradnju tunela Stambolčić na dionici Hrenovica – Sarajevo, što je najavljeno za proljeće.

(Dnevni Avaz)

(preuzeto sa www.gorazde-x.com)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.