• OBJAVLJENO: 04.02.2009.
Kantonalni zvaničnici održali sastanak sa budućim volonterima

Razgovarano o realizaciji vladinog programa zapošljavanja

sastanak_sa_volonterima_b.jpg

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči i ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose Radmila Janković organizovali su 04.02.2009.godine sastanak sa nezaposlenim osobama bez radnog iskustva, sa završenom visokom i višom stručnom spremom, koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde. Ovom sastanku prisustvovala je i direktorica Službe za zapošljavanje BPK-a Nafija Hodo.

sastanak_sa_volonterima_b1.jpg

Mladim licima, na ovom sastanku, ministrica Janković prezentovala je program “Podsticaja zapošljavanja nezaposlenih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona bez radnog iskustva sa završenom VSS i VŠS kroz volonterski rad”, kojeg je u pravcu kreiranja politike u oblasti rada u 2009.godini, izradilo kantonalno Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose, a na nedavno održanoj sjednici, usvojila Vlada BPK-a Goražde.

Čestitajući im na uspješno završenom studiju, Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči poručio je mladim nezaposlenim licima da će im Vlada kantona kroz ovaj program pružiti mogućnost da ostvare uslove za polaganje pripravničkih i stručnih ispita, kao i šansu da svojim radnim angažovanjem pokažu kvalitet u radu, koji će zainteresovati poslodavce za uspostavu i produženje radno-pravnog statusa.

sastanak_sa_volonterima_b2.jpg

Buduće volontere pozdravila je i direktorica Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde Nafija Hodo, koja se uputila pohvale Vladi Kantona što ima razumijevanja za mlada nezaposlena lica, te izrazila žaljenje što zbog drugih obaveza sama Služba više ne sprovodi programe zapošljavanja, iako, kako je istaknula, nije isključeno da Služba još u ovoj godini krene u realizaciju jednog sličnog programa.

Vladin program zapošljavanja ostvarivaće se u periodu od 12 mjeseci putem volonterskog rada za osobe sa VSS i 9 mjeseci za osobe sa VŠS, kod poslodavca na osnovu zaključenih dvostranih i tripartitnih ugovora (javna administracija, privredna društva) pri čemu troškove koji proizilaze iz volonterskog rada snosi Vlada BPK-a, koja će za ovu namjenu izdvojiti 150.000 KM.

Volonterski rad podrazumijeva pravo na topli obrok, osiguranje od povrede na radu, troškove prijevoza u zavisnosti od udaljenosti mjesta stanovanja, pravo na zdravstveno osiguranje. Prema Programu i stanju na terenu, zdravstveno osiguranje za buduće volonetre već je obezbijeđeno na način da su lica prijavljena kod Službe za zapošljavanje i u vremenu obavljanja volonterskog rada neće biti skidana sa evidencije.

Na kraju ovog sastanka, svim nezaposlenim licima sa VSS i VŠS podijeljeni su anketni listići u kojima su oni izrazili svoje želje kod kojeg poslodavca žele da obavljaju volonterski staž.

Nakon ovoga, uslijediće Javni poziv za učestvovanje u Programu koji se odnosi na javnu administraciju izvan kantonalnih organa uprave (općine, javna preduzeća) i privredna društva. Izvjesno je da nijedno nezaposleno lice iz ovih kategorija koje izrazi želju za dobrovoljnim volonterskim radom, neće ostati ne angažovano, naglasili su kantonalni zvaničnici.

Na evidenciji J.U. Služba za zapošljavanje BPK-a Goražde trenutno se nalazi 41 lice sa završenom visokom školskom spremom i 16 lica sa završenom višom školskom spremom, koji do današnjeg dana nisu nikada zasnivali radni odnos nakon sticanja navedene školske spreme. U odnosu na ukupan broj navedenih lica, 99% spada u kategoriju mladih osoba (do 30 godina).

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.