• OBJAVLJENO: 31.07.2012.
Održana 7.redovna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Za RVI koji su u postupku revizije ostali bez prava odobreno 16.000 KM za mjesec juni

Na današnjoj 7.redovnoj sjednici Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde razmatrala je i primila k znanju informaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport o broju i organizovanju odjeljenja u osnovnim školama sa područja Bosansko-podrinjskog kantona za školsku 2012/13. godinu. Ukupan broj učenika u svih šest osnovnih škola (ne uzimajući u obzir osnovnu muzičku školu) u ovoj školskoj godini je 2057 koji će biti raspoređeni u 122 odjeljenja. Budući da su važeći pedagoški standardi za osnovnu školu u potpunosti primjenjeni samo u dvije gradske osnovne škole, Vlada je danas dala saglasnost osnovnim školama na formiranje odjeljenja sa manjim brojem učenika od minimalnog broja predviđenog pedagoškim standardima. Prihvaćen je i Protokol direktora osnovnih i srednjih škola  koji se odnosi na Plan rasporeda zaposlenika osnovnih i srednjih škola koji nemaju normu ili ostaju bez dijela norme ili u potpunosti ostaju bez poslova i radnih zadataka, te data saglasnost za raspisivanje konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama.

Vlada je danas odobrila Savezu RVI „Sinovi Drine“ BPK isplatu novčanih sredstava iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja u iznosu od 16.000 KM za mjesec juni, na ime pomoći u rješavanju socijalnog statusa ratnih vojnih invalida koji su u postupku revizije ostali bez prava i finansijske pomoći.

U nastavku sjednice, Ministarstvu za privredu odobrena je isplata novčanih sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji i to za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka za prva tri mjeseca ove godine, kao i za proizvodnju konzumne jabuke-rod 2011.

Vlada se na kraju sjednice, na upit kantonalne Agencije za privatizaciju, izjasnila da je zainteresovana za korišćenje poslovnog prostora koje je pripadalo DP „Ozren“ iz Foče u ulici Ferida Dizdarevića u Goraždu, u kojem će kako je istaknuto, biti smješten novoformirani Zavod za besplatnu pravnu pomoć.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.