• OBJAVLJENO: 03.08.2012.
Press konferencija ministrice za pravosuđe, upravu i radne odnose
Imenovanje medijatora državne službe u BPK potvrdiće Agencija za državnu službu

Nakon održanog izbora medijatora državne službe u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je u Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose održana press konferencija na kojoj je bilo govora o značaju medijacije u organima državne službe.

Institut medijatora državne službe proizašao je iz Zakona o državnoj službi u FBiH, a sama praksa medijacije u organima državne službe prenesena je iz evropskog zakonodavstva.

Osnovna uloga medijatora državne službe jeste da kao posrednik u svim pitanjima koja se odnose na radno-pravni status državnih službenika pomaže u provedbi i poštivanju načela utvrđenih pomenutim zakonom, a ovakav način posredovanja u rješavanju određenih pitanja resorna ministrica  Radmila Janković ocijenila je veoma pozitivnim obzirom da je primarni cilj medijacije mirno rješavanje sporova između  suprotstavljenih strana.

Medijator je nezavisan u svom radu i ne može biti izabran iz reda rukovodećih službenika, a organizovanje i provođenje izbora medijatora vrši se uz neposrednu saradnju i učešće sindikata.

Iako je ime medijatora već poznato, ostaje da njegovo imenovanje potvrdi Agencija za državnu službu FBiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.