• OBJAVLJENO: 08.08.2012.
Saopćenje Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Pozajmica Kantonalnoj bolnici iz tekuće rezerve Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja jedino moguće, brzo i zakonito rješenje

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, neposredno nakom preuzimanja dužnosti, suočena je sa katastrofalnim stanjem u Kantonalnoj bolnici Goražde, što je kulminiralo Rješenjem Kantonalnog poreskog ureda o naplati poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika, odnosno sa mogućom blokadom računa Kantonalne bolnice Goražde zbog neuplaćenih poreza i doprinosa u iznosu od 342.499 KM, sa rokom za izvršenje od 10 radnih dana od dana uručenja rješenja.

Vlada je intezivno pristupila iznalaženju rješenja, u isto vrijeme analizirajući uzroke koji su doveli do ovako katastrofalnih posljedica. Zbog neusklađenosti finansijskih podataka dostavljenih iz Kantonalne bolnice, Vlada je angažovala internog budžetskog revizora kako bi se sagledalo stvarno stanje i sveukupna šteta. Prema nalazima internog budžetskog revizora, uzroci ovakvog stanja su dijelom subjektivne, a dijelom i objektivne prirode. Vlada aktivno priprema mjere kojima će se ova oblast urediti i dovesti u racionalne i funkcionalne odnose. Ovom kompleksnom problemu pristupa se studiozno i sistematski.

Što se tiče „blokade“ računa, što je samo vrh ledenog brijega, ali i najveći gorući problem koji bi imao nesagledive posljedice za građane BPK u slučaju blokade i obustavljanja rada Kantonalne bolnice, zapanjeni smo ignorantskim odnosom prethodne Vlade koja, iako potpuno svjesna postojeće dubioze, nije u Budžetu BPK predvidjela niti jedan fening za ove svrhe. U Finansijskom planu Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja predviđeno je pak simboličnih 50.000 KM  za 2012.godinu, dok neizmirene obaveze Kantonalne bolnice iznose 1.454.033 KM.

Vlada je kao jedino moguće, brzo i zakonito rješenje predložila pozajmicu Kantonalnoj bolnici iz tekuće rezerve Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja.

Naime, članom 107 Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da se tekuća rezerva može koristiti i za komercijalne pozajmice, a po odluci Upravnog odbora Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja. Na ovaj način, ni u kom slučaju, ne bi se ugrozila likvidnost Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, a odmah bi se izvršila uplata postojećeg duga, od čega bi se oko 111.000 KM odmah vratilo KZZO kroz neuplaćeni doprinos za zdravstvo za tri mjeseca.

U skladu sa svim rečenim, Vlada BPK je na 8.sjednici održanoj 31.jula uputila Zaključak prema Upravnom odboru Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja. Na zahtjev ovog Upravnog odbora, premijer, resorna ministrica i ministar za finansije dali su dodatna obrazloženja iz kojih je potpuno jasno da Vlada planira obezbijediti uredno vraćanje ove kratkoročne pozajmice u toku tekuće godine, te da se na ovaj način niti u najmanjoj mjeri neće ugrožiti likvidnost Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja.

Očekujemo da Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja hitno provede mjere predložene Zaključkom Vlade, što je njihova zakonska obaveza iz člana 99. Zakona o zdravstvenom osiguranju- stoji u saopćenju Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.