• OBJAVLJENO: 08.08.2012.
Centri civilnih inicijativa
Prezentirani rezultati monitoringa rada Vlade i Skupštine BPK Goražde za šest mjeseci 2012. godine

Predstavnici Centara civilnih inicijativa održali su danas u Goraždu konferenciju za medije na kojoj su govorili o ostvarenim rezultatima rada Vlade i Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za prvih šest mjeseci 2012. godine.

Prema Izvještaju CCI, nivo realizacije godišnjih programa rada Vlade i Skupštine u prvoj polovini godine izuzetno je nizak, obzirom da je Skupština od 98 mjera planiranih u 2012. godini do kraja juna realizovala samo 20. Što se tiče Programa rada Skupštine koji se odnosi na njegov zakonodavni dio, on je ocijenjen nešto boljom ocjenom, obzirom da je za prvih šest mjeseci realizovano 28 posto planiranog.

Istovremeno, Vlada BPK Goražde realizovala je samo 14 posto od svog godišnjeg plana za ovu godinu.

– Kada pričamo o realizaciji godišnjeg plana, ne možemo biti zadovoljni sa onim što je postignuto. Možemo da kažemo da je Skupština bila dobra kada je u pitanju zakonodavni dio Programa i da je otprilike, ono što su planirali za prvih šest mjeseci 50 posto toga izvršili i to je dobro. Međutim, kada to posmatramo u odnosu na godišnji plan, onda je to dvadesetak posto, tako da je, otprilike situacija jako loša i sumnjamo da će to biti moguće i nadokanditi do kraja godine. Što se tiče Vlade, neka njena ministarstva su imala katastrofalne rezultate, odnosno četiri ministarstva su imala realizaciju nula. Moram da kažem da je to Ministarstvo za privredu koje je, inače, poprilično dobro vuklo sa svojim rezultatima. Evo, ovaj put su očito loše i planirali, zatim tu su i Ministarstvo za urbanizam, Ministarstvo za unutrašnje poslove i Ministarstvo za boračka pitanja. Moramo da kažemo da je to jako loše zbog toga što je Program rada Vlade usvojen krajem marta, znači retroaktivno su imali jednu četvrtinu godišnjeg programa, tako da je to jako loš rezultat. Ovdje bismo htjeli da pohvalimo rad Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport koje je imalo najveći broj mjera i zakona koji su usvojeni u dosadašnjem periodu, znači preko 50 posto. Tu je i Ministarstvo za finansije koje je, isto tako, imalo dobar rezultat, preko 50 posto planiranog- kazao je danas Dževad Glinac, konsultant za monitoring CCI-a.

Koordinacija rada Vlade i Skupštine nije ocijenjena zadovoljavajućom ocjenom obzirom da Vlada nije provodila pojedine zaključke Skupštine onako kako je usaglašeno i prema utvrđenoj dinamici, navedeno je u Izvještaju o monitoringu CCI-a.

Stav je CCI-a i da funkcionisanje  vlasti po vertikali nije na potrebnoj visini, zbog sporosti u donošenju i izmjenama Zakona o šumama, Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakona o radu, Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o vođenju stečaja te Zakona o raspodjeli javnih prihoda što predstavlja veliki problem za kantone koji moraju čekati da se ovi zakoni usvoje na višim nivoima.

CCI ocijenili su i da kašnjenja te nedoznačavanje punog iznosa planiranih sredstava na ime potpore budžetu BPK Goražde iz budžeta Federacije, predstavljaju dodatni problem za funkcionisanje ovog kantona, koji u dobroj mjeri, ovisi od pomoći viših nivoa vlasti.

Novo upošljavanje i daljnje smanjenje stope nezaposlenosti u ovom kantonu Centri civilnih inicijativa ocijenili su veoma pozitivnim i ohrabrujućim te izrazili nadu da će se ovakav trend nastaviti i ubuduće.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.