• OBJAVLJENO: 25.02.2009.
Na sastanku ministra privrede sa predstavnicima LOT tima EUFOR-a razgovarano o mjerama za ublažavanje ekonomske krize

Očekuje nas težak period

minja_b2.jpg

Ministar za privredu prof. Mustafa Kurtović sastao se 25.02.2009.godine sa pripadnicima LOT tima njemačkog EUFOR-a stacioniranog u Goraždu .

Na sastanku koji je imao za cilj sumiranje određenih rezultata i iznalaženje eventualnih rješenja, najviše je razgovarano o posljedicama ekonomske krize već vidljive i na području BPK-a Goražde. Prema riječima ministra Kurtovića, podaci kantonalne Službe za zapošljavanje govore da je u posljednja tri mjeseca bez posla ostalo 175 radnika. Obzirom da se najavljuju i nova otpuštanja situacija je jako teška, a potvrda za to je i novonastala situacija u firmi “Pobjeda Sport”, u kojoj je neizvjesna sudbina 44 radnika. Ministar Kurtović istaknuo je da aktuelnu situaciju odslikava i podatak prema kojem je kupovna moć opala za 30 posto, što ukazuje na težak životni standard.

minja_b.jpg

Pripadnike LOT tima ministar privrede informisao je i o mjerama kantonalne vlade koja je uputila pisma Razvojnoj banci Federacije, te federalnom Ministarstvu energetike i rudarstva s ciljem obezbjeđivanja pomoći, naročito, u segmentu ekonomije. Obje strane složile su se da bi jedna od mjera prevazilaženja aktuelne krize bila i obezbjeđivanje boljeg razvoja ruralnih područja i stvaranje realnih pretpostavki za razvoj sela. Ministar Kurtović istaknuo je i to da ovo područje ima izuzetno dobre šanse za ostvarivanje sredstava prekogranične saradnje.

Pukovnik Bernd Bertumpel ocijenio je da je situacija, ne samo u našem kantonu već i šire izuzetno teška, međutim, da bi trebalo slijediti praksu obezbijeđivanja sredstava preko predpristupnih fondova Evropske unije za konkretne namjene i bolji razvoj. Predstavnike LOT tima interesovalo je i pitanje gradnje hidroelektrane, nakon čega je ministar Kurtović još jednom iznio svoj stav da bi se u tom slučaju trebalo tražiti mišljenje građana, stav Općinskog vijeća općine Foča – Ustikolina, te stav Općinskog vijeća općine Goražde.

Osim ovih pitanja, ministar Kurtović upoznao je pripadnike LOT tima i sa aktuelnim stanjem u goraždanskoj firmi “Mesopromet” i mljekari “Milgor”.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.