• OBJAVLJENO: 10.08.2012.
Održana 9.redovna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
70 000 KM za Projekt poboljšanja uslova bolničkog smještaja u Kantonalnoj bolnici Goražde

Deveta redovna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde započela je razmatranjem prijedloga i zaključaka iz oblasti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Vlada je ovom ministarstvu dala saglasnost za pokretanje procedura koje se odnose na nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola sa područja BPK-a Goražde, te na realizaciju nastavnih aktivnosti u školskoj 2012/13.godini dislocirane nastave Mašinskog, Ekonomskog i Pravnog fakulteta na području ovog kantona.

Vlada je odobrila, takođe, da se iz budžeta Ministarstva za obrazovanje, nauku, kultut i sport  uputi interventna pomoć Muškom i Ženskom rukometnom klubu „Goražde“ namijenjena za uplatu kotizacije za polovinu takmičarske sezone, a iz budžeta Vlade, za istu namjenu, odobrene su jednokratne novčane pomoći Fudbalskom klubu „Goražde i Košarkaškom klubu „Radnički“. Sportskom savezu BPK Goražde odobrena je redovna tranša za mjesec maj, kao i novčana sredstava JU Centar za kulturu Goražde na ime podrške u organizaciji promocije knjige autora Jovana Divjaka «Očekujući istinu i pravdu»-Bečki dnevnik.

Na današnjoj sjednici, Vlada je po zaključku Skupštine BPK razriješila predsjednika i članove Skupštine JP Radio-televizija BPK-a Goražde i privremeno imenovala nove članove ovog tijela. Zaključkom Vlade, resorno Ministarstvo zaduženo je da raspiše Oglas za izbor i imenovanje kandidata za novi sastav Skupštine RTV BPK.

Vlada je dala saglasnost da se iz budžeta Ministarstva za privredu u iznosu od 18.863 KM izvrši subvencioniranje 35 poljoprivrednih proizvođača, registrovanih poljoprivrednih obrtnika. Farmerima su odobreni i podsticaji za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka za april, maj i juni ove godine.

Ministarstvo za boračka pitanja dobilo je saglasnost Vlade da pokrene proceduru odabira korisnika za dodjelu novčane pomoći za nabavku udžbenika za djecu pripadnika boračkih populacija.

Vlada je prihvatila Projekt Kantonalne bolnice Goražde pod nazivom „Poboljšanje uslova za bolnički smještaj i ambulantno pružanje sekundarnih zdravstvenih usluga u JZU Kantonalnoj bolnici Goražde“, koji će se iz budžeta kantonalnog Ministarstva zdravstva finansirati sa iznosom od 70.000 KM. Prihvaćen je i projekt JU Dom zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ Goražde „Prevencija i rano otkrivanje karcinoma cervixa preko PAPA briseva“ koji će biti sufinansiran sa  22.500 KM. Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice dobilo je saglasnost Vlade i za isplatu tranše za mjesec august u iznosu od 33.750 KM Domu za stara i iznemogla lica koja je namijenjena za realizaciju sanacionog programa ove ustanove.

Vlada je na kraju današnje sjednice, odgodila izjašnjavanje o obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka u Budžetu BPK-a Goražde za 2012.godinu do okončanja izrade Izmjena i dopuna Budžeta Federacije BiH i Bosansko-podrinjskog kantona.

Obzirom na izuzetno tešku situaciju vezanu za punjenje Budžeta BPK-a, a posebno zbog nedoznačavanja grantovskih sredstava od Vlade Federacije, Vlada je zadužila sve budžetske korisnike da se ponašaju što racionalnije te da se prije kandidovanja odluka konsultuju sa Ministarstvom za finansije radi odobravanja sredstava. Ministarstvo za finansije će u koordinaciji sa budžetskim korisnicima definisati potrebna finansijska sredstva za august, u skladu sa ovim Vladinim zaključkom.

  

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.