• OBJAVLJENO: 16.08.2012.
Iz Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde
Podrška djeci pripadnika boračkih populacija

Ministarstvo za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nedavno je objavilo javni poziv za dodjelu novčane pomoći na ime nabavke udžbenika za učenike srednjih škola  za školsku 2012/2013. godinu čiji roditelji imaju status pripadnika boračkih populacija. Riječ je o projektu koji proizilazi iz Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica i koji se realizuje svake godine. Od ove godine uvedene su i neke novine koje se, između ostalog, odnose i na sam način apliciranja.

O proceduri i novinama za dodjelu ove pomoći na današnjoj press konferenciji govorio je ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

– Na temelju inicijative poslanika u Skupštini BPK Mehmeda Turčala, od ove godine, novina je   da se ova procedura skrati, jer je, prema njegovoj izjavi, dosadašnja praksa bila da se sredstva za ovu namjenu dodjeljuju krajem godine kad je već kasno za nabavku udžbenika. Traženo je da se iznađe mogućnost da se obezbijede sredstva u toku mjeseca septembra. Na temelju te inicijative mi smo raspisali javni poziv koji je otvoren do kraja mjeseca avgusta a nakon toga mi ćemo odmah pristupiti odabiru korisnika i dodjeli sredstava. Takođe, od ove godine, pojednostavljena je i sama procedura apliciranja. Pored kriterija za dodjelu sredstava navedenih u javnom pozivu,  uz podršku ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i direktora srednjih škola  za sve učenike koji apliciraju,  službenim putem ćemo zatražiti potvrde o upisu u školsku 2012/2013. godinu te da su obaveze prema biblioteci izmirene. Na ovaj način pokušali smo da pomognemo učenicima  i njihovim  roditeljima a u budućnosti ćemo činiti sve kako bi unaprijedili status boračke populacije – istaknuo je, danas, ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

Kada je riječ o Zakonu o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde  ministar Briga  najvio je, do kraja godine,  nužne izmjene nekih njegovih odredbi jer u većem dijelu nisu provodive, što stvara probleme kako Ministarstvu za boračka pitanja, tako i onima na koje se taj zakon odnosi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.