• OBJAVLJENO: 17.08.2012.
Zaokružen projekt jesenje sjetve pšenice za 2011/12. godinu
Povrat pšenice na zadovoljavajućem nivou

Prikupljanjem pšenice na više lokacija na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uspješno je okončan Projekt jesenje sjetve pšenice koji je realizovan u okviru Programa podsticaja za razvoj poljoprivrede za prošlu godinu.

Obaveza korisnika koji su učestvovali u projektu bio je povrat 20 posto od planiranog prinosa pšenice za 2011. godinu, a od planiranih 29 tona ostvaren je povrat od 26,7 tona pšenice koja je uskladištena u ustikoljanskom „Mlinu“.

Uz uposlenike Sektora za poljoprivredu resornog ministarstva, u procesu povrata pšenice učestvovali su i uposlenici kantonalne Direkcije robnih rezervi, kojima je, kao i „Mlinu“ te MZ Mravinjac iskazana zahvalnost na podršci u realizaciji ovih aktivnosti.

Brašno dobijeno mljevenjem pšenice, što je bio jedan od ciljeva projekta, bit će podijeljeno socijalno ugroženom stanovništvu na području kantona, a listu korisnika, na koju će svoju saglasnost dati Vlada BPK Goražde, sačinit će Ministarstvo za privredu u saradnji sa resornim ministarstvima i institucijama kod kojih se vodi evidencija o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva na području BPK Goražde.

Mekinje kao nus-proizvod mljevenja pšenice bit će podijeljeno farmerima za ishranu stoke.

Podsjetimo, u projektu su učestvovala 73 poljoprivrednika sa područja BPK Goražde a pšenica je zasijana na površini od 41,78 ha.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.