• OBJAVLJENO: 08.04.2009.
Ambasador Republike Mađarske boravio u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

Najavljena veća saradnja sa mađarskim privrednicima

ma-arski-ambasador-009_big.jpg

ma-arski-ambasador-007_bigl.jpg

Bosansko-podrinjski kanton Goražde 08.04.2009.godine posjetio je ambasador Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini Imre Varga.

Na početku posjete, mađarski ambasador susreo se sa Premijerom BPK-a Goražde Nazifom Uručijem, a sastanku u zgradi Vlade Kantona prisustvovali su i ministar za privredu prof. Mustafa Kurtović, te načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

ma-arski-ambasador-010_big.jpg

Nakon riječi dobrodošlice, Premijer Uruči pohvalio je pokretanje inicijative grupe ambasadora da svojim dolaskom pruže podršku ovom kantonu i njegovim lokalnim zajednicama, a nakon toga, upoznao je mađarskog ambasadora sa osnovnim karakteristikama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ambasador Varga vidi veliku šansu za oživljavanje bosanskohercegovačke privrede u potpisivanju Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj Uniji a Republika Mađarska će pozitivno podržati našu zemlju u nastojanjima da postane članica Evropske Unije.

„Mađarska je veoma zainteresovana za investiranje u energetiku, telekom, turizam, poljoprivredu i reciklažu otpada“ – naglasio je ambasador Mađarske te najavio mogućnost većih ulaganja mađarskih kompanija i privrednika u Bosni i Herecegovini.

Tokom razgovora kod Premijera BPK-a Goražde dogovoreno je da u Goražde vrlo skoro dođe delegacija Mađarske, kada će biti vođeni razgovori o konkretnim mogućnostima ulaganja na ovom području.

Delegacija Mađarske položila je cvijeće na spomen obilježje braniocima Goražda.

ma-arski-ambasador-013_big.jpg

ma-arski-ambasador-015_small.jpg

Ambasador Mađarske susreo se i sa načelnikom općine Goražde Muhamedom Ramovićem, Tom je prilikom , osim o potencijalnim poslovnim aranžmanima goraždanskih i mađarskih privrednika, razgovorano o učešću umjetnika iz Mađarske na Internacionalnom festivalu prijateljstva, nakon čega je ambasador Mađarske u društvu domaćina posjetio Javnu ustanovu za predškolski odgoj i vaspitanje „Sunce“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.