• OBJAVLJENO: 21.04.2009.
Privrednici sa lokaliteta „Pobjeda“ u Vladi BPK-a Goražde

Dogovoren zajednički nastup kod Razvojne banke FBiH

lokalitet-pobjede_b.jpg

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Nazif Uruči i ministar za privredu prof. Mustafa Kurtović, sastali su se 21.04.2009.godine, sa menadžmentom i predstavnicima sindikata firmi sa lokaliteta „Pobjede“.

Sastanak je organizovan s ciljem riješavanja problema sa kojima se ove firme susreću usljed posljedica globalne ekonomske krize.

Firme nastale podjelom prijeratne «Pobjede» – «Pobjeda Rudet», «Ginex» i «Tvornica alata» posluju stabilno i ne razmišljaju o otpuštanju radnika, dok se firma «Pobjeda Sport» nalazi u veoma teškoj situaciji. Nakon što za 44 radnika od marta nisu produženi ugovori o radu, sličnu sudbinu moglo bi doživjeti i preostalih 150 radnika.

lokalitet-pobjede_b1.jpg

– Održavamo postojeće kapacitete da ih ne ugasimo. Proizvodnja za našeg najvećeg kupca „Umarex“ iz Njemačke u zastoju je do polovine juna i do tada «Pobjeda Sport» će pokušati da preživi. Platili smo doprinose za februar, ali nemamo 75.000 KM za neto platu, tako da smo, trenutno, u takvoj sitaciji da ne znamo gdje su vrata na koja treba da pokucamo da bi našli rješenje- kazao je, direktor firme «Pobjeda Sport»- Munir Džanović.

lokalitet-pobjede_b2.jpg

lokalitet-pobjede_b3.jpg

-Na sastanku je dogovoreno da menaždment firme «Pobjeda Sport», uz pomoć kantonalnih zvaničnika, od Vlade Federacije BiH i Razvojne Banke Federacije BiH zatraži odobravanje novog kredita, uz postojeći kredit koji se otplaćuje.

– Dogovoreno je da zajednički nastupimo kod Razvojne banke i Vlade F BiH i još jednom ih zamolimo da, bez obzira na postojeći kredit, odobre nova kreditna sredstva u interesu zaposlenih u ovoj firmi, kako bi se premostila ova praznina do juna- kazao je ministar Kurtović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.