• OBJAVLJENO: 18.09.2012.
18. septembar – Dan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općine Goražde
Nisu zaboravljeni: skromna pomoć oboljelim demobilisanim borcima

Danas se obilježava jubilarna 20. godišnjica prvog oslobođenja Goražda u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina , a u čast ovog datuma upriličeni su brojni prigodni kulturni, sportski i drugi sadržaji za sve građane Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na području sve tri općine BPK Goražde danas su organizovane i posjete oboljelim demobilisanim borcima u kojima su, uz predstavnike Ministarstva za boračka pitanja i udruženja boračkih populacija, učestvovali i predstavnici općina.

I u prostorijama Udruženja demobilisanih boraca jutros je organizovan susret sa oboljelim članovima ovog udruženja kojem su prisustvovali premijer BPK Goražde dr.Alija Begović, resorni ministar Zijad Briga i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović. Ovom prilikom bolesnim članovima Udruženja demobilisanih boraca uručena je skromna novčana pomoć.

Govoreći o položaju demobilisanih boraca i brojnih problema sa kojima se oni susreću, premijer BPK Goražde je kazao:

– Svjesni smo i spremni da te probleme intezivnije nego ikad do sada rješavamo, da pomažemo tim ljudima institucionalno, sistemski, pojedinačno i na svaki drugi način. Naša iskrena volja postoji, a borićemo se da postoje i druge pretpostavke i da se, prije svega, poštuju zakoni o posebnim pravima, prioriteti kod zapošljavanja i sve drugo – naglasio je premijer Begović.

O opredjeljenosti resornog ministarstva da se u narednom periodu posveti rješavanju problema boračkih populacija govorio je i resorni ministar.

– Za demobilisane borce može se i mora puno više uraditi nego što se uradilo i to je jedna istina. Ovo je jedan od primjera da se sa malim stvarima može puno učiniti. Ljudi koji su u određenom vremenu dali puno a nisu očekivali ništa, ni sada ne očekuju nešto previše, očekuju onaj minimum pažnje koji smo dužni da im pružimo. Ja u ime Ministarstva za boračka pitanja i u ime Vlade BPK Goražde obećavam da ćemo u narednom periodu učiniti puno više na poboljšanju statusa svih pripadnika boračke populacije – kazao je danas ministar Zijad Briga.

Ministar Briga podsjetio je, takođe, i na planove koje Ministarstvo za boračka pitanja planira realizovati do kraja ove godine a koji se odnose na  poboljšanje stanja kada je u pitanju zapošljavanje pripadnika boračkih populacija, odnosno prednost pri zapošljavanju.

– Kroz Zakon o dopunskim pravima to je bilo jedno od apstraktnih prava koje faktički nije moglo ni da se realizira. Mi ćemo, kroz izmjenu zakonskih propisa koje ćemo sigurno uraditi do kraja godine, omogućiti da to deklarativno pravo i ne samo to već i sva druga prava postanu stvarna prava boračke populacije. Nastojat ćemo da u skupštinsku proceduru uputimo Deklaraciju kojom bi 2013. godinu proglasili godinom zapošljavanja boračkih populacija i na određen način zamolili, ali i obavezali privredne subjekte, pogotovo javni sektor, da prilikom novih upošljavanja prednost, pod jednakim uslovima, daju pripadnicima boračke populacije.

U toku dana upriličena je i posjeta oboljelim demobilisanim borcima koji se trenutno nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.