• OBJAVLJENO: 18.09.2012.
Obilježena 19-ta godišnjica od održavanja SIGO- Sportskih igara goraždanskog okruga
Podržana inicijativa za oživljavanje SIGO igara

Na inicijativu članova ratnog Predsjedništva Sportskog društva „Goražde“, u okviru obilježavanja 18. septembra, Dana BPK i općine Goražde na gradskom stadionu „Midhat Drljević“ održana je manifestacija kojom je obilježeno održavanje prvih sportskih igara u ratu u Bosni i Hercegovini, SIGO-Sportskih  igara goraždanskog okruga.

Sportistima koji su se danas okupili na Gradskom stadionu obratio se premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prim.dr. Alija Begović, ministar za boračka pitanja Zijad Briga, ratni komandant Ahmet Sejdić, a prisutne je pozdravio i Elvedin Hrelja, član ratnog Predsjedništva Sportskog društva „Goražde“.

„Sve je počelo 15.decembra 1992.godine, kada je formirano Sportsko društvo, a ratno Predsjedništvo mu dalo verifikaciju. Odmah smo krenuli na čišćenje dvorane, toliko je bilo mladih ljudi i svi su htjeli da pomognu. Počeli su razni turniri, a na ratnom Predsjedništvu rodila se ideja da se naprave SIGO –Sportske igre goraždanskog okruga. Nažalost, u odnosu na današnje vrijeme tada je bilo entuzijazma sto puta više u odnosu na ovo što se danas dešava“-riječi su Elvedina Hrelje, člana ratnog Predsjedništva Sportskog društva „Goražde“.

Kako bi se sačuvalo sjećanje na ovaj događaj koji je u tom vremenu bio poseban po mnogo čemu, danas je pokrenuta inicijativa za postavljanje spomen ploče u znak održavanja Sportskih igara goraždanskog okruga. Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prim.dr Alija Begović,  koji je i sam bio učesnik ovih igara,  danas se sa ponosom sjeća tog perioda, te ističe da ovom događaju treba dati poseban značaj.

„Drago mi je što danas možemo da se podsjetimo na nešto što je bilo lijepo, nešto vedro, i opuštajuće, na SIGO sportske igre. Rado sam se odazvao, prije svega kao sportista, a ovo kao premijer u jednom dijelu mogu reći da ću osobno podržati inicijativu da se ove sportske igre vrate u život i postanu tradicionalne. Kao sportista, čini mi se da su ovdje većinom oni koji su pobjeđivali na tim igrama i ja se mogu pohvaliti da kod kuće imam pehar za osvojeno prvo mjesto u stonom tenisu na SIGO igrama 1993.godine. S ponosom taj pehar čuvam i rado ću se uvijek, kao što sam rekao,  odazvati ovakvim pozivima i podržati sjećanje na te slavne godine i svijetle događaje“- kazao je premijer BPK Goražde prim.dr. Alija Begović.

I ministar za boračka pitanja Zijad Briga podržao je pokrenutu inicijativu  te istaknuo da svi zajedno treba da učinimo sve kako bi sačuvali tradiciju otpora BiH.

„Veliki su to bili koraci u to ratno vrijeme organizovati sportske igre u predahu borbi , ali moral i duh boraca i moral sportista je identičan. Ja ovom prilikom obećavam da ćemo podržati inicijativu za postavljanje spomen ploče. Nema nikakve sumnje da će Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada kantona biti pokrovitelji tih sportskih igara ugrađenih u Kalendar značajnih događaja i datuma i u sklopu ovih igara nastojat ćemo da organizujemo niz tih sportskih aktivnosti koje mi i danas imamo, ali eto nisu objedinjene pod jedinstvenim motom- riječi su podrške koje je uputio ministar Briga.

Sportske igre goraždanskog okruga bile su jedinstvena manifestacija koja je na poseban način manifestovala svu snagu otpora i neuništivost duha branilaca. U njima su učestvovali borci, sportisti i sportašice. Jedna od njih je i Aida Obuća koja je 1993.godine učestvovala u takmičenju u svim onim disciplinama koje joj kao rukometašici nisu bile svojstvene, ali je u atletskim disciplinama, kako to ona kaže, imala sreće da osvoji pet zlatnih medalja i bude proglašena najboljom sportašicom tih SIGO igara 1993.godine.

Svi oni koji su okupili na Gradskom stadionu da ožive sjećanje na SIGO igre  ističu da se ovdje neće stati, već su za slijedeću godinu kada bude obilježavanje 20-te godišnjice, najavili  masovnije obilježavanje ovih jedinstvenih sportskih igara, koje su svih ovih poslijeratnih godina neopravdano bile prepuštene zaboravu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.