• OBJAVLJENO: 08.05.2009.
Potpisan Ugovor o dodjeli koncesije za eksploataciju gipsa
Prve količine gipsa za tri godine

koncesija_gips_b.jpg

Nakon gotovo dvije godine od kada su započele aktivnosti na dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju gipsa na lokalitetu Presjeka u Ustikolini, 08.05.2009. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli pomenute koncesije sa privrednim društvom „Š-book“ d.o.o. Sarajevo.

Ugovor o dodjeli koncesije potpisali su premijer BPK Goražde Nazif Uruči u ime koncesora, te direktor firme „Š-book“ Nedim Šahinpašić u ime koncesionara, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i ministar za privredu Mustafa Kurtović, te predsjednik kantonalne Komisije za koncesije Emir Sijerčić.

Predviđena vrijednost investicije procjenjuje se na oko 14 miliona KM, od čega bi 5 miliona trebalo biti uloženo u toku prvih pet godina, a predviđeno je i upošljavanje 95 radnika koji će se zapošljavati po fazama kako bude tekla realizacija projekta.

Prema riječima predsjednika Komisije za koncesije, Emira Sijerčića koncesionar je dužan u roku od 15 dana od dana potpisivanja ugovora koncesoru platiti jednokratnu naknadu od 70.000 KM, kao i godišnju naknadu koja ne može biti manja od 60.000 KM i koja će direktno zavisiti od rezultata eksploatacije.

Prema postojećim procjenama, na lokalitetu Presjeke na površini od 3,5 hektara nalazi se oko 11 miliona tona veoma kvalitetnog gipsa, a prema mišljenju stručnjaka, ta količina je dovoljna za eksploataciju u narednih 50 godina.

Koncesionar je ovom prilikom pomenuo i strateške partnere u ovom projektu, firmu „Haus Milos“ iz Sarajeva koja, inače, ima veoma dobru saradnju sa nekoliko firmi iz Austrije. Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina, dok bi eksploatacija gipsa trebala započeti za tri godine.

koncesija_gips_b1.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.