• OBJAVLJENO: 09.05.2009.
Svečano obilježen 9.maj – Dan pobjede nad fašizmom
Antifašisti na okupu!

U sklopu manifestacije „Dani otpora“ u Goraždu je 09.05.2009.godine prigodnim sadržajima obilježen 9.maj – Dan pobjede nad fažizmom, Dan „Zlatnih ljiljana“ i logoraša BiH.

Tim povodom, delegacija Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde predvođena premijerom Nazifom Uručijem i delegacija Udruženja antifašista, Udruženja „Josip Broz Tito“ i Udruženja logoroša BPK-a Goražde, predvođena predsjednikom Udruženja antifašista Avdom Imamovićem, položile su cvijeće na spomen obilježje „Goražde-grad heroj svojim braniocima“, a nakon toga cvijeće je položeno na šehidsko mezarje i partizansko groblje u Kolijevkama i partizanski spomenik na Potrkuši.

O značaju ovih datuma, u ime Vlade BPK-a govorio je ministar za privredu prof. Mustafa Kurtović. Poslanik u Skupštini BPK-a Salko Podrug obratio se u ime predstavnika Udruženja logoraša BPK-a , Udruženja antifašista i Udruženja „Jospip Broz Tito“.

Pripadnici populacija koje okupljaju ova udruženja i sami su dali veliki doprinos pobjedi nad fašizmom za vrijeme II svjetskog rata i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., te 9.maj – Dan pobjede nad fašizmom danas s punim pravom i dostojanstveno obilježavaju.

Nažalost, ove godine na spomen obilježju u Višegradskoj ulici bilo je veoma malo Goraždana, a opravdanje za odsustvo goraždanskih “zlatnih liljana” i logoraša na obilježavanju ovog datuma, možemo tražiti u činjenici da su svi oni taj dan bili odsutni iz Goražda radi prisustvovanja centralnim svečanostima koji su se održavale u Tuzli, odnosno, Jablanici.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.