• OBJAVLJENO: 13.05.2009.
Održana regionalna radionica o mljekarstvu

Na inicijativu ministra privrede Mustafe Kurtovića u Goraždu je, 13.05.2009. godine UNDP-UDRDP održao Regionalnu radionicu o mljekarstvu. Cilj radionice je bio koordinacija javnih i privatnih aktivnosti koje podupiru regionalne proizvođače mlijeka , a što će omogućiti farmerima da napreduju.

Glavni cilj programa UNDP-UDRDP je da revitalizira lokalnu ekonomiju Gornjedrinske regije. Za ostvarivanje ovog cilja implementiran je niz aktivnosti u raznim sektorima, uključujući poljoprivredu. Poljoprivreda uopće, a posebno proizvodnja mlijeka, su identificirani kao važne aktivnosti. Proizvodnja mlijeka igra važnu ulogu u obezbjeđivanju osnovne hrane za siromašne, posebno u ruralnim i izoliranim oblastima. To ,takođe, obezbjeđuje priliv novca, koji je u većini slučajeva jedini izvor prihoda za mljekarske farmere i njihove familije, i tako doprinosi ekonomskom razvoju regije.

Na konferenciji koja je okupila veliki broj predstavnika organizacija, općina, kantonalnih institucija, privatnih poduzetnika i finansijera, prvo su predstavljeni pojedinačni planovi u oblasti mljekarstva, a nakon prezentacije pokrente su diskusije o pitanjima iz oblasti mljekarstva koje ograničavaju njen razvoj.

Guy Dionne, šef UNDP odjela u Foči prezentirao je izvještaj baziran na UDRDP Anketi o mljekarskim farmama koja je implementirana u maju 2008. godine. Anketa uključuje podatke o 532 farmera, od kojih 531 dolazi iz šest općina Gornjedrinske regije, Čajniče, Foča, Goražde, Foča-Ustikolina, Kalinovik i Novo Goažde. Jedan anketirani farmer dolazi iz općine Rogatica, ali je bio isključen iz izvještaja jer ovu općinu ne pokriva UNDP-UDRDP.

Istaknuto je da se mliječni stočari u šest analiziranih općina suočavaju sa sličnim preprekama za širenje i komercijalizaciju. Najuočljivije prepreke za uspješan razvoj mliječnih stočara u ovom regionu uključuje slijedeće:
1.) Disproporcionalan broj starijih farmera (68% farmera starijih od 50 godina), koji nastoje održati tradicionalni sistem proizvodnje i prakse;
2.) Mala veličina mljekarskih farmi (prosječan farmer ima 4 životinje, od kojih je 47% nemuzne);
3.) Udaljenost farmi od asfaltnih puteva (21% mlijeka se proizvede na farmama udaljenim manje od 5 km od asfaltnih puteva), što ograničava prodaju i povećava transportne troškove;
4.) Nedostatak modernih vještina uzgajanja i hranjenja, što rezultira manje nego prosječnom proizvodnjom mlijeka (prosječna dnevna proizvodnja mlijeka po muznoj kravi je 5.8 litara);
5.) Slaba infrastruktura i nedostatak adekvatnih kapaciteta za prikupljanje i blagovremeni transport i konzerviranje mlijeka;
6.) Nedostatak poslovnih i finansijskih menadžerskih vještina neophodnih za efektivno poslovno planiranje;
7.) Nedostatak moderne opreme za kontrolu kvaliteta koja je neophodna za redovnu kontrolu na terenu;
8.) Nedostatak dodatnih usluga koje bi obezbijedile tehničke savjete farmerima na terenu.

Na kraju ove radionice iz UNDP-a je najavljeno da će samo tokom ove godine biti uloženo 180 000 američkih dolara koji će biti potrošeni za nabavku opreme za otkupne stanice i nabavku junica, čime će se stvoriti značajni uslovi za razvoj mljekarstva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.