• OBJAVLJENO: 10.05.2009.
I ove godine planinarski pohod „Tragom drinskih udarnih brigada“ i tradicionalni narodni zbor u Zaimovom Dolu okupili veliki broj učesnika
Oživljeno sjećanje na formiranje drinskih brigada Armije RBiH i majske dane otpora

Spomen-park Rorovi

U okviru manifestacije “Dani otpora”, tradicionalnim pohodom pod nazivom “Tragom drinskih brigada”, te prigodnim programima u goraždanskim mjesnim zajednicama Osanica, Sadba, Posestra i Ilovača, u nedjelju, 10.maja 2009. godine obilježena je 17. godišnjica formiranja drinskih brigada Armije RBiH.

U pohodu kojeg je organizovalo Bošnjačko – planinarsko društvo “Goražde-Maglić”, pod pokroviteljstvom Odbora za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 -95 Vlade BPK-a, učestvovalo je oko 400 učesnika, učenika osnovnih i srednjih škola sa područja ovog kanton, izviđača iz Goražda, Ustikoline i Prače, sportista i članova ovog planinarskog društva.

Učesnici planinarskog pohoda okupili su se u nedjelju ujutro na spomen- obilježju Rorovi. Na tom mjestu, na brdu Sjenokos iznad grada Goražda, o slavnim danima odbrane i o formiranju drinskih brigada Armije BiH govorio je komandant 31. drinske udarne brigade Abduselam Sijerčić Pelam.

Istorijski cas odrzao je komandant 31.drinske udarne brigade Abduselam Sijercic Pelam

Sa spomen- obilježja, uporedo sa učesnicima marša i ove godine startovao je maraton.

Maratonci Zaim Šuman i Sanel Hrelja, u okviru svoje trke od Rorova do Zaimovog Dola duge 32 kilometra, zaustavljali su se na mjestima formiranja 31. 43. i 1. drinske udarne brigade, pred nišanom neznanog šehida ispred Centra za kulturu i hair česmama, dok su učesnici pohoda, nakon polaganja cvijeća na spomen- obilježja poginulim borcima u mjestu Osanica i Sadba i nakon prigodnih obraćanja Ejuba Kovača, Nihada Delahmeta, komandanta Osaničko-Zebinskog voda 1.drinske udarne brigade i prvog zamjenika rahmetli Zaima Imamovića, premijera BPK-a Nazifa Uručija, te načelnika općine Goražde Muhameda Ramovića, krenuli stazama drinskih brigada koje su branile ovaj prostor ratnih godina od 92-95.

Mjesto Posestra, mjesto gdje je formirana 1.Drinska brigada i hair česma u Rešetnici bili su neka od odredišta učesnika pohoda i prilika za historijski čas koji je održao Suad Došlo, jedan od saboraca Zaima Imamovića, a krajnje odredište bio je Zaimov Do, mjesto gdje je komandant Zaim Imamović prvi put postrojio Prvu drinsku udarnu brigadu i gdje se svake godine u organizaciji mjesne zajednice Ilovača održava tradicionalni narodni zbor, na kojem se prigodnim govorima, kulturno-zabavnim programom, te sportskim natjecanjima oživljava sjećanje na lik i djelo legendarnog prvog komandanta 1. Drinske brigade rahmetli Zaima Imamovića.

Posestra

Svoja sjećanja o hrabrim danima otpora sa učesnicima ovog tradicionalnog narodnog zbora u Zaimovom Dolu podijelili su Huso Džemidžić, komandant I bataljona 1.drinske udarne brigade Armije RBiH, te Kasim Muslić i Sakib Pačo, Zaimovi saborci, a ovim povodom govorili su i ministar za boračka pitanja Dževad Adžem, Premijer BPK-a Nazif Uruči i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović. Ove godine prijelazni pehar „Zaim Imamović“ pripao je MZ Faočići, a ovaj pehar, pobjednicima turnira u malom nogometu, uručio je sin rahmetli Zaima Imamovića.

Nazif Uruci, premijer BPK-a Gorazde

Mada umorni, učesnici planinarskog pohoda „Tragom drinskih udarnih brigada“, vratili su se kućama u predvečerje tog 10 maja prepuni utisaka i obogaćeni novim saznanjima o slavnim danima Armije BiH i njenim hrabrim komandantima i borcima.

Dolazak u Zaimov Do

Zahvaljujući organizatorima ovog pohoda, Bošnjačko-planinarskom društvu „Goražde-Maglić“, kao i mjesnim zajednicama Osanica, Sadba i Ilovača, kao i Vladi BPK-a Goražde i njenom Ministarstvu za boračka pitanja, pod čijim se pokroviteljstvom sve ovo održava, oživljava se sjećanje na majske dane otpora, a nove se generacije mladih svake godine uče kako se branila i odbranila sloboda.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.