• OBJAVLJENO: 21.05.2009.
Organizovan sastanak o temi „Privreda i sport na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Slab odziv privrednika

sport-i-privreda-210509_b.jpg

Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović organizovali su 21.05.2009.godine sastanak sa privrednicima i sportskim radnicima o temi „Privreda i sport na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. „

Cilj ovog sastanka bio je upoznavanje privrednika sa područja ovog kantona sa aktuelnom problematikom u oblasti sporta, a „obzirom da sportski kolektivi sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ostvaruju značajne rezultate u najelitnijim takmičenjima u našoj državi, te kao takvi predstavljaju javni interes svih nas „ -kako je navedeno u pozivu, sastanaku je trebao prisustvovati veliki broj pozvanih.

Nažalost, to se nije desilo. Svega ti goraždanska privrednika, od kojih je jedan, takođe, sportski radnik, odazvala su se ovom pozivu, pa su ovom sastanku pored premijera i ministrice, prisustvovali samo sportski radnici koji je jako stalo da nađu izlaz iz finansijske krize u kojoj se nalaze svi goraždanski sportski klubovi. Neki od njih , kao što je premijerligaš, Muški rukometni klub“ Goražde su pred gašenjem, istaknuto je na ovom sastanku, na kojem su, manje ili više, svi prisutni iznijeli stare probleme u finansiranju, te upozorili da bez pomoći nadležnih institucija, kao i šire društvene zajednice, te sponzora, neće moći opstati. Konkretnih prijedloga za izlaz iz ove situacije nije bilo mnogo, izuzev apela svima onima koji se deklarativno zalažu za goraždanski sport da sa riječi pređu na djela te daju svoj doprinos u rješavanju ovog problema, jer , kako je naglašeno, sport u Goraždu okuplja najveći broj mladih, te je najbolja preventiva od svih poroka koji ih vrebaju na ulici.

sport-i-privreda-210509_b2.jpg

Tim povodom Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči dao je slijedeću izjavu:
– „Svim građanima poznata je situacija u sportu u Bosansko-podrinjskom kantonu, da nedostaju sredstva, pogotovo u ovoj godini. To je odraz recesije, a i apstinencije mnogih privrednika koji ipak imaju priliku da rade u Bosansko-podrinjskom kantonu i stvaraju dohodak. Naravno, ja se njima zahvaljujem i što stvaraju nova radna mjesta, ali ovoga puta smo htjeli da vidimo kakve su mogućnosti o eventualnim dodatnim sredstvima kako ne bi došlo do gašenja klubova. Pogotovo, klubova koji su vrhunskog karaktera, odnosno, najvišeg ranga takmičenja u Bosni i Hercegovini i predstavljaju Bosansko-podrinjski kanton u Bosni i Hercegovini, ali i u inostranstvu.

Nažalost, odziv je bio mali, ali ćemo mi putem Udruženja poslodavaca, putem Privredne komore ponovo animirati sve one subjekte koji rade u Bosansko-podrinjskom kantonu, bilo da su to banke ili druge asocijacije koje pružaju usluge, zarađuju sredstva i koriste sredstva građana Bosansko-podrinjskog kantona i privrednika u BPK, da daju svoj dio doprinosa .

Naravno, pored toga stoje sredstva iz budžeta i očekivati je poslije rebalansa budžeta i ako se povećaju prihodi u Kantonu da će Kanton reagovati u granicama svojih mogućnosti i isto to se očekuje, posebno, od Općine Goražde, koja je u ovoj budžetskoj godini finansijski u najpovoljnijem položaju u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i prije svega najveći broj klubova je iz općine Goražde tako da na ovom zajedničkom zadatku moramo dati svi adekvatan doprinos.

Na pitanje koliko se sredstava može izdvojiti iz budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i da li postoji način da Vlada reaguje interventno kako ne bi došlo do gašenja pojedinih sportskih klubova Premijer je kazao:

„Sada ne postoji način i zato sam i spomenuo rebalans. Ako se rebalansom stvore pretpostavke, naravno, Skupština to usvoji, onda će se stvoriti i mogućnosti. Ono što je Vlada imala raspoloživih sredstava po važećem budžetu to je i iskorišteno i klubovi su to putem Sportskog saveza i dobili; neki klubovi i direktnu tranšu kao što je Muški i Ženski rukometni klub, zato i pozivam sve ove da i oni daju svoj dio doprinosa kako ne bi došlo do toga, prije svega ,da se mladi prestanu baviti sportom, jer je uvijek najmasovniji odziv mladih. Možemo slobodno kazati da u Bosni i Hercegovini nema sredine u kojoj se mladi više bave sportom u procentualnom odnosu na broj stanovnika i uključeni su organizovano, što je vrlo važno i postižu dobre rezultate, a istovremeno, nedostaju sredstva za elementarne stvari da ne mogu funkcionisati. Ja se, stvarno, nadam i apelujem sa moje strane i Vlade Kantona koja je svojim zaključkom zadužila Ministarstvo za obrazovanje da održi jedan ovakav sastanak, na sve privredne subjekte da u granicama svojih mogućnosti pomognu goraždanskom sportu.“

sport-i-privreda-210509_b1.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.