• OBJAVLJENO: 12.10.2012.
Intervju sa predsjednikom Kantonalne komisije za probni popis stanovništva
U ponedjeljak 15.10.2012. godine počinje probni popis stanovništva u BPK Goražde

Prije novog zvaničnog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini koji bi trebao biti obavljen u aprilu 2013. godine, u nekoliko kantona i općina u našoj zemlji u naredne dvije sedmice obaviće se probni popis stanovništva.

Više o probnom popisu stanovištva koji će se obaviti i na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, govorio je predsjednik Kantonalne komisije za popis Emir Sijerčić.

– Radi se o probnom popisu stanovništva i on će obaviti u periodu od 15.-29. oktobra 2012.godine. Cilj ovog probnog popisa je da se vidi koliko smo spremni  za glavni popis koji će se desiti iduće godine. Ovo je jedna vrsta pripreme kako bi mi sami, a i evropski posmatrači mogli da utvrde da li smo spremni da izvršimo popis sljedeće godine jer od 1991.godine nikada nije izvršen popis stanovništva u BiH. To je osnovni cilj, a cilj je i da se edukuju općinske i kantonalne komisije i sami popisivači, tako da imamo jedan spreman mehanizam koji će se naredne godine uključiti u taj generalni popis.

Kada je riječ o tehničkom izgledu, izabrani su kantoni odnosno općine gdje će se vršiti probni popis i taj probni popis će se obaviti u općini Goražde u tri područja ili takozvana popisna kruga. Ti popisni krugovi obuhvataju ili nekoliko ulica ili neko naselje, a objavljeno je o kojim se popisnim krugovima radi. Popisivači će već od ponedjeljka početi da obilaze domaćinstva i da traže određene podatke od naših sugrađana koje, ovom prilikom, molim da izađu u susret popisivačima i da im daju podatke koje će tražiti od njih kako bismo uspješno prošli ovu fazu koja je jedna od bitnih za glavni popis, a glavni popis je jedan od uslova u postupku pridruživanja Evropskoj uniji koji moramo obavezno ispuniti. Ja bih zamolio građane da ozbiljno pristupe popisu, daju podatke, a mogu da im garantujem a to im je i zakonom garantovano, da su ti podaci povjerljivi i da oni na bilo koji način neće biti iskorišteni osim u svrhu popisa stanovništva.

Popisivači će imati legitimaciju na osnovu koje će pristupiti popisu građana, a popis će krenuti u ponedjeljak i trajaće 15 dana. Što se tiče podataka koji će se tražiti od građana oni su navedeni u dva obrasca i postoji jedan veliki broj pitanja na koja će se odgovoriti. Ovaj popis ne samo da će se koristiti za popis stanovništva već i za popis stanova, zemlje koju imaju određena domaćinstva i raznih drugih statističkih podataka koji se mogu kasnije iskoristiti u statističke svrhe. Građani su obavezni da pristupe popisu stanovništva, čak su predviđene kazne za one koji odbiju da pristupe tom popisu i ja ovim putem apelujem na građane da ovo shvate najozbiljnije i da krenemo u taj postupak – kazao je danas predsjednik Komisije Emir Sijerčić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.