• OBJAVLJENO: 12.10.2012.
Članovi Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Upućen apel za veću zastupljenost BPK Goražde u podsticajima za poljoprivredu

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dr.Alija Begović i ministar za privredu Emir Hodović sastali su se danas sa Odborom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Sa predsjednikom Mustafom Kurtovićem i članovima Odbora, Hajrudinom Bećirevićem, Mijom Matanovićem i Slobodanom Tomićem, razgovarano je o aktuelnoj problematici u poljoprivredi na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te upućen apel resornom Federalnom ministarstvu za pomoć u prevazilaženju posljedica suše, kao i za veće učešće u izdvajanjima za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji na ovom području.

„ Ono što bih želio istaći da je Ministarstvo za privredu u više navrata apeliralo kod Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa određenim zahtjevima za pomoć kada je u pitanju prevazilaženje posljedica suše na području našeg kantona. Takođe, upućen je i apel za pokretanje mljekare „Milgor“, odnosno novčanih sredstava koja su nekada ranije bila predviđena i obećana, tako da se o ovom slučaju razgovaralo sa Odborom, na koji način je zamišljeno da se ta predviđena aktivnost ostvari i šta bi Odbor za poljoprivredu mogao učiniti u konkretnim pomacima kada je u pitanju ostvarenje onih zacrtanih ciljeva u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Danas se razgovaralo i o analizi podsticaja kada je u pitanju budžet Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i odobravanju tih podsticaja za BPK Goražde. Kroz ovu analizu došlo se do jedne poražavajuće činjenice da je Bosansko-podrinjski kanton jako malo bio zastupljen u pogledu povlačenja novčanih sredstava od Federalnog ministarstva i to u periodu 2007-2010.godina, gdje je ukupno za animalnu i biljnu poljoprivrednu proizvodnju, ruralni razvoj i kapitalna ulaganja, BPK Goražde praktično dobio 2.285.000 KM, što je po našim procjenama jako malo“- naglasio je ministar za privredu u Vladi BPK Goražde Emir Hodović.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mustafa Kurtović izrazio je zadovoljstvo što Odbor na čijem je čelu danas ima priliku da se u razgovoru sa premijerom i ministrom za privredu bolje informiše o aktuelnoj problematici u poljoprivredi na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prema njegovim riječima Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Parlamenta FBiH, već je održao dvadeset sjednica na kojima je intezivno razgovarano o svim stvarima koja se tiču podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji.

„ Međutim, ovo što se dešava sa elementarnim nepogodama, mislim da tu prije svega odgovornost snose nadležni, donekle i kantonalni štabovi Civilne zaštite, posebno Federalna uprava civilne zaštite, a istovremeno nadležna ministarstva za poljoprivredu morali bi imati egzaktne pokazatelje. Mi smo im danas na to ukazali i želja nam je da u svim kantonima i županijama dobijemo konkretne informacije kolike su to štete bile po osnovu suša, snijega i po osnovu požara koji su zadesili BiH. U tom pravcu mi ćemo sigurno prema Federalnom ministarstvu, sa kojim imamo zajedničke sastanke, predložiti mjere u kojem pravcu da se pomogne svim kantonima u Federaciji i vjerujem da će ovaj kanton naći svoje mjesto.

Druga stvar zbog čega smo mi danas ovdje je i zbog podrške koju pružamo velikim, privredno-kulturnim manifestacijama, a posebno onim kao što su Dani jabuke. Bili smo i na Danima šljive u Gradačcu i na taj način pokušavamo da podstaknemo poljoprivrene proizvođače kao Odbor za poljoprivredu, da čim prije i više rade na poljoprivredi i time omoguće da smanjujemo uvoz hrane za građane BiH“ – riječi su predsjednika Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda  Parlamenta Federacije prof.Mustafe Kurtovića.

Kantonalni ministar za privredu Emir Hodović očekuje da će inteziviranjem odnosa sa Odborom za poljoprivredu i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobiti čvrste garancije, odnosno obećanje da će Bosansko-podrinjski kanton u daljem periodu biti zastupljeniji te da će dobiti novčana sredstva za ublažavanje posljedica suše, sredstva za mljekaru Milogor, kao i pomoć u sufinansiranju projekata značajnih za razvoj poljoprivrede, među kojima je projekt  nabavke sadnica maline koji se realizira posredstvom UNDP-a.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.