• OBJAVLJENO: 08.06.2009.
Održan sastanak sa predstavnicima mlinsko-pekarske industrije sa područja BPK Goražde

Razloga za paniku za sada nema!

minja-018_b1.jpg

Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči upriličio je 08.06.2009.godine sastanak sa predstavnicima mlinsko-pekarske industrije sa prostora našeg kantona. Sastanku su, pored ostalih, prisustvovali i ministar za privredu prof. Mustafa Kurtović, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Demir Imamović, direktor kantonalne inspekcije Midhat Hadžiomerović, te direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo prim.dr. Ibrahim Jahić.

minja-018_b.jpg

– Povod za današnji sastanak jesu informacije koje kruže Bosansko-podrinjskim kantonom o neispravnosti određenih artikala, prije svega hljeba, a možda i drugih peciva. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ponovila je uzorke i proslijedila ih na analizu i poslije svih komentara u javnosti očekuju se konačni rezultati. Preliminarni rezultati su došli. Oni nisu najbolji, ali ne odudaraju puno ni od onih u drugim sredinama, bar koliko imamo informacija. Pogotovo ne odudaraju od standarda koji se primjenjuju u EU, što se danas moglo čuti i na sastanku, kazao je premijer Nazif Uruči.

– Sastanak je sazvan prvenstveno iz preventivnih razloga, kao i razgovora o potrebi uspostavljanja mehanizama kontrole, prvenstveno vode, zraka i prehrambenih proizvoda. Takođe, bilo je govora i o potrebi osposobljavanja laboratorija u BPK Goražde koji bi vršio kontrolu ispravnosti životnih namirnica i pružao blagovremene informacije o stanju namirnica građanima našeg kantona, a prema riječima premijera, uz sve to išla bi i edukacija uposlenih u uslužnim djelatnostima.

minja-018_b2.jpg

minja-018_b3.jpg

Prema riječima direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, na području našeg kantona organizovano je uzimanje uzoraka određenih prehrambenih artikala koji su proslijeđeni na analizu.

– Onog trenutka kada budemo imali precizne i jasne dokaze mi ćemo izaći sa informacijama za javnost i tek onda je na građanima da procjene da li ima razloga za zabrinutost ili nema. U ovom trenutku nema razloga da se diže panika, a inspekcijski organi će, u saradnji sa ovlaštenim laboratorijama i proizvođačima, odraditi svoj dio posla, istakao je, između ostalog, direktor Hadžiomerović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.