• OBJAVLJENO: 26.01.2009.
Gospođa Šeherzad Vakilzadeh ponovo u našem kantonu

Dragocijena pomoć najugroženijim porodicama

gospodja_seherzada_b.jpg

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči sastao se 26.06.2009.godine sa predsjednicom humanitarne organizacije “Most prijateljstva” Šeherzadom Vakilzadeh.

Povod za ovaj sastanak su projekti koje ova organizacija implementira u Goraždu, a to su obnova kuća za četiri jako ugrožena socijalna slučaja, otvaranje hladnjače čiju je kupovinu finansirala organizacija “Most prijateljstva” i kao treći dio projekta je podjela hrane i životnih potrepština u Goraždu i na području regije.

Gospođa Vakilzadeh izrazila je, na početku ovog sastanka, svoje zadovoljstvo što je Premijer BPK-a imao vremena za razgovor o projektima ove njemačke humanitarne organizacije u Goraždu, a potom kazala koje je iznenađenje pripremila za dvije djevojčice Dženitu i Dženanu.

“ Dženita i Dženana su kao moja djeca. Kada sam bila u Njemačkoj cijelo vrijeme sam mislila na te djevojčice. Danas idemo u shopping, najbolje je kada one nađu nešto za sebe. Imam nešto poklona iz Njemačke, ali mi je drago što sada idem sa djevojčicama u shopping i što ćemo im napraviti kuću. Materijal je već pripremljen, obnova kuće može početi sutra, ali problem je zemlja, ali uz premijerovu pomoć, nadam se da ćemo naći neko rješenje i da će moje djevojčice do kraja godine doći blizu Goražda.”- kaže gospođa
Šeherzada Vakilzadeh.

gospodja_seherzada_b2.jpg

Malo je poznato da se u ovom trenutku dvadest studenata školuje zahvaljujući humanitarnoj organizaciji “Most prijateljstva”, a kad je riječ o gradnji kuća predsjednica ove organizacije kaže:
“Mislim da je preko 2000 kuća izgrađeno u cijeloj Bosni, Cazin, Kladuša, Sanski Most, Prijedor, Kozarac, Modriča, Zvornik, Višegrad, Goražde, Čajniče itd., kao i u Hercegovini -Prozor, Prozor-Rama, do Čapljine.

Pored izgradnje kuća, imamo ekonomski i medicinski program. Četiri teško bolesne osobe se u 2009. godini liječe u Njemačkoj, a njihovo liječenje mi finansiramo.

Studenti su moja jako draga tema; do sada smo stipendirali preko trideset studenata koji su završili fakultete i imaju posao. To je jako važno da su poslije završenog fakulteta našli posao. 80% tih studenata su djeca bez roditelja, koji su roditelje izgubili u ratu.

Stipendiramo petnaest studenata širom Bosne i Hercegovine , iz Prijedora, Banja Luke, Zvornika, Tuzle, Zenice i Sarajeva. To je mali broj stipendija, ali imamo program da se taj broj poveća za pet studenata bez roditelja do kraja godine. “-riječi su ove plemenite osobe koja je svu svoju energiju usmjerila u humanu misiju pomoći bosanskohercegovačkom narodu, posebno, djeci bez oba roditelja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.