• OBJAVLJENO: 29.06.2009.
Održana manifestacija „Grebak-put života“

“Naša je obaveza prenositi uspomene na Grebak“

grebak_pohod_2009_b.jpg

U organizaciji Bošnjačkog-planinarskog društva „Goražde – Maglić“ 27. i 28. 06. 2009. godine održan je 13. po redu ljetni pohod „Grebak – put života“. Učesnici pohoda prešli su dionicu dugu 48 kilometara koja je u najtežim danima za ovaj grad i njegove stanovnike značila put spasa. Ispraćaj 100 planinara i građana iz Goražda, Sarajeva, Vakufa ali i Rožaja (Crna Gora) upriličen je ispred Gradske dvorane u Goraždu.

“Ovaj pohod organiziramo svake godine u znak sjećanja na herojstva, patnje, stradanja ali i podvige naroda gornjeg Podrinja koji su u najteže ratno doba prolazili putem Grepka. Pješačenje dionicom Grebak – Račići – Kacelj – Ruda Glava trajat će cijeli dan, do 18,00 sati“ kazao je predsjednik BPD “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.

“Dolazim na pohod ‘Grebak’ još od 1997. godine. Poznato mi je da je Grebak značio put spasa i da su ljudi s ovog područja gladni i promrzli nosili i po 70 kg na svojim leđima kako bi preživjeli i prehranili svoje porodice. Njima u čast učestvujem svake godine”, kazao je jedan od učesnika pohoda Miralem Hasović, član Planinarskog društva „Džemal Bijedić“ i Gorske službe spašavanja Sarajevo.

Na značaj Grepka podsjetio je i ministar za boračka pitanja BPK Goražde Dževad Adžem koji je pozdravio učesnike pohoda u ime kantonalne Vlade.

“Ovaj pohod s razlogom se nalazi u Kalendaru obilježavanja značajnih događaja i datuma. Naša je obaveza prenositi uspomene na dobre i loše strane puta prema Grepku”, kazao je Adžem.

Na lokalitetu Ruda Glava bio je upriličen smještaj i druženje učesnika pohoda. Manifestacija je završena u nedjelju izletom na Borovac, te obilaskom spomen česme i šehitluka na lokalitetu Hanište, gdje je odata počast poginulim borcima ovog kraja.

(piše: E. Geca)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.