• OBJAVLJENO: 02.07.2009.
Održan prvi sastanak Tima za pripravnost i praćenje pandemije nove gripe H1N1

Iako nema potrebe za paniku, oprez nije na odmet!

U skladu sa uputstvom Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona nedavno je formirala Tim za pripravnost i praćenje pandemije nove gripe H1N1, a danas je (02.07.2009.) održan i njegov prvi sastanak. Najviše je razgovarano o prevenciji ali i načinima prepoznavanja simptoma, te zbrinjavanja eventualnih pacijenata oboljelih od ovog virusa. Iako nema potrebe za paniku oprez nije na odmet, posebno, u ovo vrijeme kada se i na području BPK-a Goražde očekuje veći protok ljudi koji uz ostale, dolaze i iz zemalja u kojim je registrovana pojava ovog virusa.

Na području Federacije BiH do danas nije registrovan ni jedan slučaj obolijevanja od nove gripe A-H1N1, te se i dalje, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), intezivno provodi epidemiološki nadzor u cilju ranog otkrivanja eventualne pojave oboljenja i adekvatnog odgovora zdravstvenog sistema. Koordinaciono stručno tijelo Federalnog ministarstva za zdravstvo u stalnom je kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH, kao i SZO, te aktivno prati epidemiološku situaciju i preporučuje i poduzima potrebne mjere – rečeno je uz ostalo na današnjem sastanku Tima za pripravnost i praćenje pandemije nove gripe, a koji je u skladu sa uputstvima Federalnog ministarstva za zdravstva formirala Vlada Kantona.

Putem kantonalnih ministarstava zdravstva sa proglašenjem šeste faze pandemije 11. juna ove godine, podignut je i nivo pripravnosti zdravstvene službe u Federaciji BiH, a sve u cilju što boljeg odgovora zdravstvenog sistema u slučaju pojave oboljenja na području F BiH. Kako se čulo danas, distribuirana su uputstva i vodiči o novoj gripi, a zdravstvo u Federaciji raspolaže sa kadrovskim i prostornim kapacitetima, kao i dovoljnim količinama antiviralnih lijekova i laboratorijskom opremom za dijagnostiku i terapiju ovog oboljenja. Zbrinjavanje eventualnih pacijenata vršit će se u četiri medicinska centra i to u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Bihaću. Na današnjem sastanku bilo je riječi o samoj prevenciji te mjerama nadzora i spriječavanja širenja ovog virusa.

Iako nema potrebe za paniku, a imajući u vidu da se slučajevi nove gripe registrovani u zemljama okruženja, naglašeno je da opreza nikad nije na odmet posebno u ono vrijeme godišnjih odmora kada se i na području BPK-a Goražde očekuje veći broj građana koji uz ostale dolaze i iz zemalja u kojima su registrovani oboljeli. Zbog svega, stanovništvu se, posebno, preporučuje pridržavanje mjera opće i lične higijene. Takođe je istaknuto da su simptomi nove, slični običnoj gripi, poput povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, grlobolje, bolova u mišićima i kostima. Stoga je sa današnjeg sastanka upućen apel, posebno, građanima koji su eventualno boravili na području gdje je registrovana nova gripa ili su bili u kontaktu sa oboljelima, da se, ukoliko posumnjaju i uoče neki od simptoma obavezno jave najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Kantonalni tim za pripravnost i praćenje pandemije nove gripe H1N1 bit će u kontaktu sa koordinacionim stručnim tijelom na nivou Federacije i dalje će intezivno pratiti situaciju i u skladu sa preporukama poduzimati potrebne mjere – zaključeno je na sastanku.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.