• OBJAVLJENO: 08.11.2012.
Plod saradnje Vlade BPK sa Fakultetom za arhitekturu Univerziteta u Ljubljani
Otvorena izložba projekata iz Arhitektonsko-urbanističke radionice

Kao što je i najavljeno, u Domu mladih goraždanskog Centra za kulturu danas je otvorena izložba u sklopu koje je prezentirano nekoliko idejnih projekata uređenja užeg gradskog jezgra Goražda.

Posjetioce današnje izložbe, pozdravili su profesori ljubljanskog Arhitektonskog fakulteta prof.dr. Borut Juvanec i doc.dr. Domen Zupančić, koji su bili mentori na ovom projektu te ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Jasmin Sadiković

– Današnja izložba je prva faza u realizaciji cilja, a naš cilj je da realizujemo idejna rješenja koja su naši prijatelji iz Slovenije ovdje danas predstavili. U tom smislu mi smo već poduzeli neke aktivnosti i nadamo se da ćemo u idućoj godini za jedno od ovih idejnih rješenja finansijsku konstrukciju i zatvoriti – kazao je na otvaranju izložbe resorni ministar Jasmin Sadiković.

Prisutnim gostima danas se obratio i ambasador Republike Slovenije u našoj zemlji NJ.E. Andrej Grasselli.

– Drago mi je što danas mogu biti u Goraždu, u ovom lijepom gradu na Drini. On nije samo lijep, već predstavlja i centar života i industrije, a tamo gdje ima industrije ima i razvoja i kulture. Dobra stvar je što je ovdje došlo do spoja arhitekture, akademske sfere i ekonomije i industrije. Danas su sa nama i predstavnici firme „Hella Saturnus“i „Hella Bekto“ i možda će iz toga proizići i neka praktična rješenja koja će uljepšati ovaj grad. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da do ovog dođe, a naša Ambasada je vrlo rado prihvatila pokroviteljstvo ovog projekta – poručio je danas ambasador Grasselli.

Uz želju da barem jedan dio predstavljenih projekata bude realizovan u što skorije vrijeme i da ova saradnja preraste u dugotrajnu i plodnu saradnju, izložbu je otvorio premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dr. Alija Begović.

Novim arhitektonskim rješenjima nastalim u radu Arhitektonsko-urbanističke radionice Fakulteta za arhitekturu iz Ljubljane ponuđen je savremeniji izgled centralnih dijelova grada i priobalja Drine, a cijeli projekt su od samog početka podržali kantonalno Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Ambasada Republike Slovenije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.