• OBJAVLJENO: 09.10.2009.
Centri civilnih inicijativa predstavili Izvještaj o monitoringu rada Skupštine i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Određenih pomaka ipak ima!

cci_091009_b.gif

Centri civilnih inicijativa održali su u Goraždu 09.10.2009. godine konferenciju za medije na kojoj su prezentirani rezultati rada Skupštine i Vlade BPK Goražde za prvih šest mjeseci 2009. godine.
Prema onome što je rečeno na konferenciji, Skupština i Vlada su intenzivirali svoj rad, mada su planirani zadaci ispunjeni tek polovično. Jedan od glavnih razloga, kako je naglašeno, je nedostatak potrebnih finansijskih sredstava, pogotovo zbog izostanka granta sa viših nivoa vlasti. Prema mišljenu CCI to isto važi i kada je u pitanju nedonošenje određenih zakona koji su prvobitno planirani, ali koji, zbog nedostatka izvora finansiranja, nikada nisu doneseni.

Ono što je posebno istaknuto ovom prilikom jesu pozitivna dešavanja u resoru socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica, kao što je pokretanje procedure oko nabavke opreme za Kantonalnu bolnicu Goražde na kreditnoj osnovi, rješavanje problema u funkcionisanju goraždanskog Doma za stara i iznemogla lica, te predlaganje mjera kojima bi se poboljšala situacija u oblasti zdravstva.

Na pitanje novinara o rezultatima rada Vlade i Skupštine za prvih šest mjeseci ove godine, konsultant za monitoring CCI Muris Bulić kazao je:

Skupština i Vlada BPK u 2009. godini rade znatno intenzivnije i svi pokazatelji govore da su i Vlada i Skupština intezivirale svoj rad. Nažalost, učinci polugodišnjeg rada su tek polovično ispunjeni. Za Vladu možemo reći da je u prvom dijelu godine uradila nekoliko vrlo dobrih stvari, kao što je donošenje antirecesionih mjera i blagovremeno usvajanje budžeta kroz široku javnu raspravu. Međutim, drugi dio godine obilježili su problemi u finansiranju i gubitak grantova i, kao i ostali nivoi vlasti, i ovaj se našao u problemima kako da finansira sve potrebe kantona. Ovaj kanton ima jako izražen problem ekonomske samoodrživosti, ali gubitak oko 300 radnih mjesta i pad standarda zahtjevaju da vlast udvostruči svoje napore i da kreativnim rješenjima pokuša da nadomjesti nedostatak novca. Kao dobar primjer možemo navesti angažovanje na volonterskoj osnovi svih visokoobrazovanih kadrova sa evidencije Službe za zapošljavanje, što je jedna jako kvalitetna mjera kojom se mladi pokušavaju zadržati na ovom prostoru, a njihova inventivnost ugraditi u budućnost ovog kantona.

Kada su zakoni u pitanju, ovo je kanton koji je planirao donijeti vrlo veliki broj zakona. Međutim, i u tom smislu imamo polovično rješenje. Zakonska rješenja sporo pristižu od strane Vlade, a u Skupštini se nijedan zakon nije zadržao. To znači da je Skupština kadra donijeti ih, međutim generalni razlog nedonošenja zakona je upravo nemogućnaost da se oni isfinansiraju i ovdje ponovo dolazimo do problema likvidnosti kantona. Naglasio bih da se ovdje desila apsurdna situacija, gdje je kanton, umjesto dosadašnjih 6-7 miliona grant sredstava koje je dobijao sa viših nivoa vlasti, ove godine dobio najavu da će dobiti ta sredstva, ali kao dug. Imamo jednu apsurdnu situaciju gdje se zadužuje onaj koji nije ni imao navca da funkcioniše, kazao je Muris Bulić.

Na pitanje o poziciji BPK Goražde u odnosu na druge kantona u F BiH kada je u pitanju rješavanje svih obaveza zakonodavne i izvršne vlasti, koordinator za monitoring CCI odgovorio je:

U odnosu na kantone slične veličine, možemo reći da su i jedan i drugi nivo vlasti, obzirom da su prvi donijeli antirecesione mjere, počeli kvalitetnije da programiraju svoj rad i možemo reći da postoji napredak u odnosu na druge kantone iste veličine. Međutim, problemi u svim kantonima su skoro identični. Ekonomska kriza je na sve kantone utjecala podjednako i svi se sada preispituju kako da obezbijede uštede, kako da smanje administraciju i troškove da bi se ušlo u oblast likvidnosti. Sve ovo što međunarodna zajednica radi je pokušaj da nas nauči da se razvijamo vlastitim sredstvima.

Obzirom da je u Izvještaju o monitoringu rada Vlade i Skupštine navedeno da neki poslanici ne izvršavaju svoje obaveze, predstavnik CCI kazao je:

Kao i u drugim kantonima u ovom kantonu to je manje izraženo, ali imamo nekoliko poslanika koji neredovno dolaze na sjednice i jednostavno ne učestvuju u donošenju odluka. Imamo poslanike koji kasne, koji se indolentno ponašanju i imamo poslanike koji dolaze, ali su potpuno neaktivni, niti diskutuju, niti predlažu inicijative.

Na pitanje koliko je opravdano da ovako mali kanton ima ima profesionalne poslanike, pogotovo ako se u obzir uzme kriza koja vlada u svim oblastima, konsultant za monitoring CCI odgovorio je:

Naš stav je da političari mogu na svim nivoima profesionalizovati svoj rad, ukoliko daju rezultate. Sav ovaj monitoring radimo da bismo pokazali da ono što rade mora da ima efekat na kvalitet života građana. Građani bi rado platili njihov profesionalni angažman ukoliko bi osjetili boljitak u svojim životima. Međutim, neopravdane privilegije, indolentno ponašanje, neodrađivanje posla je ono što najviše boli građane, a evo i mi, kroz izvješta, nastojimo da to ukažemo javnosti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.