• OBJAVLJENO: 02.11.2009.
Javna rasprava o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava

javna-raspava-021109.jpg

Na 28. sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona određeno je da se provede javna rasprava o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava, za što je zaduženo Ministarstvo finansija i Ustavno-pravna komisija. Javna rasprava održana je 2. novembra 2009. godine, u skupštinskoj sali Bosansko –podrinjskog kantona.

Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava jeste neophodnost usklađivanja državnih, federalnih i kantonalnih zakona u cilju ostvarivanja određenih mjera ekonomske politike i određenih fiskalnih efekata. Namjera predlagača Zakona, Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, jeste da se ovim Zakonom izvrši stimulacija stanogradnje i stvaranje povoljnijih uslova za privredna preduzeća, u cilju privlačenja investicija te, na taj način, stvaranje preduslova za daljnji ekonomski razvoj Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

javna-raspava-021109b1.jpg

Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava predviđa se oslobađanje od plaćanje poreza na porez nepokretnosti u slučaju kada se udružuju sredstva po osnovu sufinansiranja stambene izgradnje, kada se nekretnine unose u privredno društvo ili kada se vrši prijenos istih u postupku pripajanja i spajanja privrednih društava.

Također, neophodno je izmijeniti i doraditi kaznene odredbe, obzirom da kaznenim odredbama do sada nisu bili obuhvaćeni poreski obveznici-pravna lica, a ona vrše značajan promet nepokretnosti i prava.

-Svakako da će se povećati pravna sigurnost u slučaju da privredni subjekti unesu imovinu, odnosno, nepokretnosti u privredna društva, a u slučaju da neki privredni subjekat dođe pod stečaj, povjerioci će se moći namiriti iz te imovine. Pored toga, isti ti privredni subjekti će biti konkurentniji na određenim tenderima, jer će vrijednost njihove imovine biti znatno veća. -istakao je Elmir Pilav, savjetnik za pravne poslove u Ministarstvu finansija.

Nakon održane javne rasprave, Vlada će pripremiti prijedlog ovog zakona koji će biti upućen u dalju skupštinsku proceduru.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.