• OBJAVLJENO: 25.11.2012.
Svečanosti u BPK povodom velikog državnog praznika
Obilježen 25. novembar – Dan državnosti BiH

25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine danas je obilježen i na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prije centralne ceremonije obilježavanja Dana državnosti BiH, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina u njegovom sastavu, predstavnici boračkih udruženja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., Udruženja antifašista i boraca NOR-a, te Muftijstva goraždanskog, položile su cvijeće na Spomen-obilježje braniocima Goražda.

Cvijeće je položeno i na  šehidsko mezarje u Kolijevkama gdje je proučena fatiha pred duše šehida.

Polaganjem cvijeća na partizansko groblje u Kolijevkama,  odata je počast  i svim borcima protiv fašizma koji su dali živote za odbranu svoje domovine.

Na svečanoj akademiji održanoj  u Velikoj sali Centra za kulturu, nakon prigodnog referata o značaju prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a kada su 25. novembra 1943. godine ponovo udareni temelji državnosti Bosne i Hercegovine,  građanima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u ime izvršnih i zakonodavnih struktura vlasti, Dan državnosti  čestitao je predsjedavajući Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči.

Ukazavši na hiljadugodišnju tradiciju Bosne i Hercegovine, gospodin Uruči je naglasio da je državnost donijela civilizacijske nove tekovine, prije svega, ravnopravnost svih građana i naroda što niti danas nemaju evropske zemlje te da je oduvijek  bilo nasrtaja na našu zemlju, sa više ili manje uspjeha, ali da ni jednom nije prekinuto istorijsko postojanje Bosne i Hercegovine.

– Danas imamo najviše udara iznutra. To iznutra moramo mi sami dokučiti. Kako to dokučiti?  Tako što ćemo pitati sebe , komšije, prijatelje, omladinu, šta bi to oni htjeli. Vjerovatno bi devedeset posto reklo da žele slobodu, mir, slobodno kretanje, razvijanje tehnika i tehnologija , svih oblika kulture i mi, bez obzira na skromnost  finansiranja, u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde možemo slobodno kazati da u svemu tome participiramo i doprinosimo. Ovo  je prilika da se zahvalim svima vama koji doprinosite tome da BiH svakim danom bude bolja, snažnija i jedinstvenija- kazao je gospodin Uruči, te iskoristio priliku da  pozove više instance vlasti da daju ravnopravan tretman Bosansko-podrinjskom  kantonu čiji je doprinos u stvaranju cjelovite i nezavisne države neupitan.

– Mislim da je osnovni dug za Bosansko-podrinjski kanton Goražde herojska odbrana 92-95. godine. Danas uskraćivanjem određenih dotacija koje su utvrđene u zakonu prema našem kantonu pokušava se da se umanji njegov značaj i da se u potpunosti derogira. S druge strane, ovaj prostor je uvijek imao kvalitetnih kadrova i to se pokazalo i u borbi protiv fašizma i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95. godine, i mislim da nam toga nedostaje, da malo nedostaje dijaloga kako bismo zajedno napravili više. Zato, poštovana omladino, porodice šehida, demobilisani borci i svi oni u organizacijama proistekli iz ovog odbrambeno-oslobodilačkog rata, pozivam vas da svi damo svoj doprinos kako bi smo napravili najbolje za građane Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Takođe, pozivam sve u organima i organizacijama da naprave najbolje  jer samo tako ćemo moći obezbijediti bolju budućnost, prije svega omladini, a onda i generacijama koje su već iskusile rat 41-45.  i 92-95 godina. Kada  smo bili svi zajedno ostvarivali smo dobre rezultate i u cijelom BPK i Federaciji BiH- poručio je predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Nazif Uruči.

Svečanu akademiju svojim nastupom uljepšali su nastavnici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, hor „Selsebil“ i hor svih osnovnih škola sa područja BPK Goražde kao i učenici, dobitnici prvih nagrada na takmičenju posvećenom rođendanu BiH, koje je organizovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a.

Nakon akademije, upriličena je i promocija knjige autora Fuada Crnčala pod nazivom „Bršljan“. Riječ je o  drugoj knjizi ovog autora, u kojoj je on na upečatljiv i dramatičan način opisao ratni put, svoju sudbinu i  sudbinu  svojih saboraca u presudnim danima odbrane BiH.

U okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u utorak, 27.novembra biće održana i promocija knjige pod nazivom “ Bosanski identitet i suverinitet“, akademika prof.dr. Omera Ibrahimagića. Istog dana održaće se i malonogometni, odbojkaški i stonoteniski turniri učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Bosansko-podrinjskog kantona posvećeni obilježavanju rođendana  naše domovine.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.