• OBJAVLJENO: 10.11.2009.
Press direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove

Ostvaren pristup Centralnom registru novčanih kazni

press-kantonalna-uprava-101109.jpg

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Mithat Hadžiomerović održao je 10.11.2009.godine press konferenciju s ciljem informisanja javnosti o aktuelnim aktivnostima Uprave.

Prioritetna tema ovog pressa bila je informacija da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove 05.11.2009. godine ostvarila nadzor nad pristupom Centralnom registru novčanih kazni.

– Htio bih da ovim putem pozovem, da ne bi imali nekih nejasnoća i poteškoća, subjekte nadzora koji su u proteklom periodu imali izdate prekršajne naloge od strane kantonalnih inspektora, a nisu u prostorije Uprave donijeli dokaz o uplaćenoj novčanoj kazni, da to urade kako im se ne bi stvorili neki problemi, vezano za vađenje ličnih dokumenata i ostalo što može da se desi po Zakonu o prekršajima FBiH.- rekao je direktor Hadžiomerović.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona je među prvima uspjela da ostvari pristup Centralnom registru novčanih kazni, na šta su u Kantonalnoj upravi ponosni i što, istovremeno, pokazuje da ova Uprava obavlja svoje poslove onako kako zakonska regulativa nalaže.

U proteklom periodu izvršena je i kontrola roka trajanja robe u trgovinama na području Bosansko-podrinjskog kantona.

press-kantonalna-uprava-101109b1.jpg

– Urađeno je četrdeset i devet kontrola, i mogu da kažem da je stanje apsolutno zadovoljavajuće po tom pitanju. Kad kažem apsolutno zadovoljavajuće, znači da niti u jednom slučaju nismo našli neke veće količine, osim u par navrata, gdje je jednostavno bilo nejasnoća oko samog roka trajanja. Proizvođači, nekad, nekorektno deklarišu svoje proizvode, ne preciziraju datum kada ističe rok. Međutim, u svim tim slučajevima smo uvažili zakonsku regulativu i legislativu koja reguliše ovu oblast. Normalno, ili smo povlačili proizvode, a oni proizvodi koji su ostali na rafovima, mogu da kažem da su sigurni sa te strane.- istaknuo je direktor Hadžiomerović.

Pored kontrole roka trajanja proizvoda, kantonalni inspektori vršili su i kontrolu legitimacija o kliconoštvu, odnosno sanitarnih knjižica. Ove aktivnosti biće nastavljene, a njihovo inteziviranje ili gubitak inteziteta, zavisiće od situacije na terenu.

Prema riječima direktora Hadžiomerovića, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ima poteškoće vezane za neadekvatnu popunjenost određenih radnih mjesta, te će se u narednom periodu, uz poštovanje Zakona o državnoj službi FBiH, i taj problem pokušati riješiti.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove 06.11.2009. godine održan je sastanak gdje je jedina tema bila tzv. „Mala giljotina propisa u Federaciji BiH“, sa određenim izmjenama zakonskih regulativa.

– Htio bih da kažem da ćemo, najvjerovatnije, imati određene pozitivne pomake po određenim zakonskim pitanjima koji nisu adekvatno regulirali određene oblasti. A glavno, što se ja nadam, da će biti urađeno to je da će zakonske odredbe gdje su propisane sankcije još u starim YU dinarima pretrpjeti adekvatne izmjene ili dopune zakona, gdje će novčana sankcija biti propisana u važećoj valuti u BiH.- kazao je direktor Hadžiomerović.

Veliku pažnju javnosti pobudila je informacija o navodnom slučaju pojačane radioaktivnosti na lokalitetu Haldišta. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je o tome obavijestila Državnu regulatornu agenciju za radijaciju i očekuje se da će ubrzo inspektor za zaštitu od zračenja posjetiti naš kanton i da će izvršiti inspekcijski pregled te dati mišljenje da li je potrebno izvršiti precizno mjerenje ili ne. Sve ovo pokrenuto je na osnovu postojanja sumnje.

– Mi smo normalno reagovali, bolje je jednostavno eliminisati svaki mogući rizik, nego da se nešto desi u narednom vremenskom periodu, što bi polučilo neke posljedice koje bi bile veće- istakao je direktor Hadžiomerović.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, sa ponosom, takođe, ističu da su za manje od godinu dana, zahvaljujući pomoći međunarodnih donatora, obezbijedili opremu u vrijednosti od oko 115. 000 KM.

– Znači, sad svi inspektori Kantonalne uprave za inspekcijski nadzor posjeduju prijenosno računalo sa prijenosnim štampačima, i nadati se da ćemo od januara mjeseca uspjeti da nabavimo i adekvatan softver. Mi ćemo pokušati da maksimalno reduciramo, poštedimo budžet kantona kako ne bi bilo nikakvih izdvajanja, a opet da mi adekvatno budemo zaokruženi što se tiče tog dijela.- zaključio je direktor Hadžiomerović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.