• OBJAVLJENO: 09.11.2009.
Press konferencija ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Ispunjeni svi programski zadaci

press-obrazovanje-091109b.jpg

Press konferenciju na kojoj je razmatrana realizacija programskih aktivnosti u proteklom periodu, 09.11.2009.godine održala je ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović.

U prvih devet mjeseci ove godine, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prema Skupštini Bosansko-podrnjskog kantona kandidovalo je 6 zakona. Radi se o Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, Zakonu o izmjenama i dopunama o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakonu o izmjenama i dopunama o srednjem obrazovanju, Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju, Zakonu o ukidanju Centra za stručnu obuku i Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o RTV-u BPK-a. U zadnjem kvartalu ove godine prema programu Ministarstva predviđeno je i donošenje Zakona o sportu ,odnosno, usklađivanje postojećeg zakona sa Okvirnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

press-obrazovanje-091109b1.jpg

Svi ovi zakoni su, prema riječima ministrice Delizaimović, došli do skupštinske procedure i čeka se tematska sjednica vezana za obrazovanje.

– Mogu istaći da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ispunilo sve svoje zacrtane programske zadatke. Moram istaći, takođe, da smo bili poprilično opterećeni mnogim izmjenama i dopunama raznih zakona, budući da je oblast ovog ministarstva dosta široka. Što se tiče programskih zadatka uopšte, dakle, transfera prema nižim nivoima vlasti, prema oblasti informisanja, možemo reći da su u toku godine programski zadaci ispunjavani, osim oblasti kulture, gdje uopšte nije bilo izvršenja. Taj transfer je pretrpio umanjenje u odnosu na predloženi i usvojeni budžet za 2009. godinu i u toku mjeseca novembra u planu nam je realizacija ovog transfera, – ističe ministrica Delizaimović.

Ono što je ovom ministarstvu ostalo kao zadatak do kraja godine jeste raspisivanje javnog konkursa za stipendije i to će se, takođe, naći na sjednici Vlade u toku mjeseca novembra. Ministrica ističe da su još uvijek u pripremanju samih konkursnih aktivnosti, odnosno, da još uvijek nisu sigurni koliko će sredstava moći obezbijediti na tom kodu, obzirom, da je u ovoj godini trebalo 300.000,00 KM za isplatu stipendija, koje su redovno isplaćivane studentima.

– Pred nama je nova školska godina 2009/2010 i ja se nadam do kraja mjeseca novembra da ćemo prema Vladi poslati našu odluku kojom će se odlučiti da se raspiše konkurs za stipendije. – kaže ministrica Delizaimović.

Školska godina krenula je na vrijeme i nije bilo nekih većih problema. Sastanci za predstavnicima skupštinske Komisije za obrazovanje redovno se održavaju, a nakon tematske sjednice posvećene obrazovanju, pred ovim Ministarstvom su, pored redovnih poslova, i mnogobrojni dodatni poslovi koji su proistekli iz te tematske sjednice. No, u kantonalnom Ministarstvu obrazovanja ne boje se novih obaveza, jer smatraju da će se mnogi problemi s kojima se suočavaju škole na ovaj način efikasnije moći riješiti, kao što su pitanja grijanja ili ugovori o privremenim i povremenim poslovima, obzirom da u školama nema dovoljno nastavnog kadra za nastavu iz engleskog jezika, matematike, fizike, tehničkog odgoja, vjeronauke.

– Kad je riječ o sportu, mi smo u toku godine pokušali pratiti aktivnosti koje su se dešavale na prostoru kantona, a u skladu sa programom Sportskog saveza. Njima su dodijeljivane tranše; Sportski savez je to dalje dijelio prema sportskim klubovima, a što se tiče transfera koji je, takođe, bio transfer neprofitnim organizacijama, nažalost, taj transfer je na početku godine ukinut, tako da Ministarstvo nije moglo djelovati onako kako je to činilo ovih godina, u smislu interventnog djelovanja sportskim klubovima koji su u nekim većim rangovima , kao što su Premijer liga, Prva liga Federacije itd.- riječi su ministrice.

Obzirom na široku oblast djelovanja, ovo Ministarstvo bi, prema mišljenju ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Alme Delizaimović, moglo efikasnije djelovati kad bi imalo veći broj uposlenih stručnih saradnika, budući sav teret posla snose četiri stručna saradnika, a od toga su dva stručna saradnika za obrazovanje ( jedan za osnovno, drugi za srednje obrazovanje) , jedan saradnik za sport koji obavlja poslove i kulture i jedan pravnik. Obaveze ovih ljudi su tim veće, što Ministarstvo obavlja i poslove Pedagoškog zavoda.

– U skladu sa zaključcima sa tematske sjednice Skupštine BPK-a Goražde i sa prijedlozima Ministarstva , uobličeni su zaključci koji će ići u Skupštinu, sa prijedlogom da se konačno uspostavi pravi Pedagoški zavod, onako kako treba po svojoj, zakonom obavezujućom, ulogom. Mislim da mi ne možemo nikada dostići standarde Pedagoškog zavoda kakav je recimo u Sarajevskom kantonu itd, ali sa bar minimalnim brojem uposlenih, on može pomoći nastavnicima u obrazovnim institucijama.- ističe ministrica.

U programu rada za 2010. godinu kantonalno Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport planira donijeti Zakon o kulturi, koji je, prema riječima ministrice Delizaimović, ranije trebalo staviti u Program rada ovog ministarstva, jer je već davno donešen okvirni zakon. U programu rada za 2010.godinu ovog ministarstva, pored Zakona o sportu, trebao bi se, između ostalih, naći i Zakon o nenasilju na sportskim terenima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.