• OBJAVLJENO: 10.11.2009.
Press ministra za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Prioritet rješavanje pitanja zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije

press-boracka-pitanja-091109b.jpg

Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Dževad Adžem, sa saradnicima održao je 10.11.2009.godine press konferenciju na kojoj je predstavljeno stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite na području Bosansko-podrinjskog kantona za prvih devet mjeseci ove godine. Na press konferenciji novinari su detaljno upoznati sa svim aktivnostima ovog Ministarstva, od kojih su, kako je naglašeno, najznačajnije one koje se tiču implementacije Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica.

press-boracka-pitanja-091109b2.jpg

Ovogodišnji budžet Ministarstva za boračka pitanja iznosi 1. 852. 067 KM. Ako se u obzir uzme trenutna situacija u BPK Goražde, ministar Adžem smatra da se i sa ovako reduciranim budžetom uradilo mnogo na rješavanju egzistencijalnih pitanja boračke populacije.

– Ako znamo i vidimo činjenicu da je prošle godine budžet Ministarstva za boračka pitanja bio gotovo tri miliona KM i da je urađeno puno manje posla, odnosno, kad nije zaposlen nijedan čovjek i da se nisu stvorili preduslovi da boračka populacija napusti već jednom te šaltere u traženju poslova i radnog angažovanja, onda mislim da je sa ovako reduciranim budžetom Ministarstvo za boračka pitanja uradilo jedan kvalitativni pomak u rješavanju kako zapošljavanja, tako i svih drugih pitanja boračke populacije.- istaknuo je ministar za boračka pitanja.

press-boracka-pitanja-091109b3.jpg

Politika ovog Ministarstva ubuduće će biti usmjerena prema rješavanju ključnih problema boračke populacije, odnosno, na sticanje preduslova za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije. Još u ovoj godini Ministarstvo će, prema podacima koje je iznio ministar Adžem, sredstvima koja ima na svom računu na određenim kodovima, uposliti dvadeset i pet lica boračke populacije, a već je pomoglo održivost preduzeća IN-ŠEH, preduzeća koje zapošljava boračku populaciju.

– Smatram da je to jedini put da se ljudima ponudi da kroz nepovratna sredstva, uz kvalitativne projekte, riješe svoje pitanje. Mi možemo određenim licima dati i trospratne kuće; ukoliko ne budu imali zaposlenja oni će ponovo biti socijalni slučajevi, i ponovo će iz budžeta Kantona crpiti sredstva za zdravstveno osiguranje, školovanje itd. Tako da mislim da je jedini put kojim bi ovo trebalo ići, jeste stvaranje finansijskih sredstava i preduslova za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije.- naglašava ministar Adžem.

Na kraju press konferencije, ministar za boračka pitanja kazao je da je Ministarstvo je ostvarilo odličnu saradnju sa Federalnim ministarstvom za pitanje boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata i Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo, te da će s ciljem unaprijeđenja dopunskih prava branilaca i članova njihovih porodica Ministarstvo ka ovim subjektima aplicirati slijedeće projekte:
– Projekat uređenja šehidskih mezarja
– Projekat zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica
-Projekat pomoći u stambenom zbrinjavanju

Takođe, prema svim općinama u Federaciji BiH, ovo Ministarstvo će aplicirati sa projektom „Jedna općina – jedna kuća“, a cilj ovog projekta je da svaka općina izgradi po jednu kuću za stambeno najugroženije pripadnike boračke populacije.

Detaljnu informaciju Ministarstva za boračka pitanja o „Stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za prvih devet mjeseci 2009.godine“, možete pogledati na linku ispod ovog teksta.

DOWNLOAD

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.