• OBJAVLJENO: 28.11.2012.
Ministar za privredu
O Programu podsticaja za šumarstvo za 2012. godinu

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dala je na svojoj jučerašnjoj sjednici saglasnost na Program podsticaja u šumarstvu za ovu godinu. Prema ovom Programu, u budžetu Kantonalne uprave za šumarstvo, za ovu namjenu planirana su sredstva u iznosu od 28.000 KM.

– Ta sredstva bila bi namijenjena za finansiranje pošumljavanja krša i goleti i za saniranje šteta od elementarnih nepogoda koje su bile u šumama, a znamo da je to ove godine bilo i zbog snjegova i zbog suša. Pravilo je u šumarstvu, obzirom da su šume prirodni resurs, da ono što se oduzme, da se to na neki način praktično i vrati, jer znamo da se zbog konstantne degradacije šuma, njihovog narušavanja i iskorištavanja, moraju stvoriti pretpostavke da se ono što je oduzeto praktično i vrati prirodi. To je upravo kroz ovaj Program, da se na neki način izvrši pošumljavanje krša i goleti kako bismo u narednom periodu imali pretpostavke za gazdovanje šumama – istakao je ministar za privredu Emir Hodović.

Sredstva iz ovog Programa realizovaće se kroz projekte, a pravo učešća u javnom pozivu, prema riječima resornog ministra, imaće privredna društva koja ispunjavaju uslove za obavljanje djelatnosti u šumarstvu.

Aktivnosti oko raspisivanja javnog poziva trebale biti realizovane u decembru, kako bi se stvorile pretpostavke da se sa 31.12.2012. godine donese i odluka o odobravanju sredstava namijenjenih za finansiranje pošumljavanja krša i goleti i sanaciju šteta u šumama uzrokovanih elementarnim nepogodama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.